Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1982350 www.bgdnes.bg

Командир яде сърце на убит (видео 18+)

Командир на сирийските бунтовници изрязва сърцето от тялото на убит войник и го захапва ритуално. Това показва видео, качено вчера в Ютуб, което не е подходящо за лица под 18 години и за други със слаби сърца.

Публикуваме редактирана версия на записа, но имайте предвид, че кадрите съдържат насилие.

Реклама

Показаното в клипа е емблематично свидетелство за това колко бързо гражданската война в страната се превръща в отмъстителни убийства и безконтролна омраза към другата страна, коментират от организацията "Хюмън райтс уоч", базирана в Ню Йорк.

Правозащитната организация обясни, че видеото показва човек, известен като Абу Сакар - основател на бунтовническите бригади "Фарук" и добър познат на журналистите като един от бойците от Хомс.

"Кълна се във Всемогъщия, че ще изям сърцата и черните ви дробове, войници на кучето Башар", се чува глас извън кадър сред възгласи на съратниците му "Аллах акбар" (Аллах е велик!).

Записът, който показва как се реже тялото на убития войник, вбеси и привърженици на президента Башар Асад, и противници на режима му.

Питър Букерт от "Хюмън райтс уоч" коментира, че е виждала оригинала, нередактирано копие от видео записа, и че се доказва, че това е Абу Сакар от бунтовнически източници от Хомс и снимки с него от други записи, на които той е със същото черно елече и със същите пръстени.

"Обезобразяването на тела на противници е военно престъпление. Но още по-сериозен проблем е бързото пропадане в омраза и насилие", казва Букерт.

Реклама

Той допълва, че на нередактираната версия на записа се чува как бунтовническият водач инструктира хората си да избиват алауитите (малцинствената и близка до шиитите секта, към която принадлежи Башар Асад - бел.ред.), да изтръгват сърцата им и да ги ядат.

Абу Сакар е виждан на други записи да стреля с ракети срещу ливански шиитски села по границата и да позира с мъртвото тяло на войник, за когото се предполага, че е от ливанската шиитска групировка "Хизбула", помагаща на силите на Асад.

Реклама
Реклама
Реклама