Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1982538 www.bgdnes.bg

ЦИК: 4 партии влизат в парламента

Четири парти влизат в парламента.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви разпределението на гласовете от вчерашните парламентарни избори при 99,3% обработени протоколи от Районните избирателни комисии.

ГЕРБ - 30,74%
Коалиция за България - 27,06%
ДПС - 10,46%
"Атака" - 7,40%

Реклама

Под чертата от 4% остават НФСБ с 3,76% и Движение България на гражданите - с 3,26%. Това съобщи говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Данните са публикувани в рубриката "Резултати" на страницата на комисията в интернет ТУК.

В ЦИК вече са пристигнали протоколи от секционните избирателни комисии от 9 от общо 31 избирателни района.

След приемането им започва независимото въвеждане в ЦИК на данните от секционните протоколи. Така се образува втората база данни, която ще бъде съпоставена с базата данни от въведените секционни протоколи в РИК-овете.

Ако се открият разминавания, ЦИК излиза с решение на какво се дължи това - техническа грешка или нещо друго, обясни Негенцова. Тя каза още, че няма забавяне при обработката на протоколите, които са пристигнали с няколко часа по-късно, заради новото изискване да се правят ксерокопия.

От 72% обработени протоколи от гласуването в чужбина с най-голяма подкрепа след сънародниците ни, гласували зад граница са: ДПС - 41,3%, ГЕРБ - 24,5%, Коалиция за България - 5,9%, "Атака" - 3,2%, информира Бисер Троянов.

Политическите партии с над един процент, но непреминали 4-процентовата бариера при обработени 99,3 на сто от протоколите на тези избори са общо девет: НФСБ, Коалиция "Център - Свобода и достойнство", СДС, РЗС, ВМРО, партия "Лидер", ДСБ-БДФ, Движение България на гражданите и "Глас народен".

Реклама

Окончателните официални резултати се очаква да излязат най-късно в четвъртък, обявиха от ЦИК.

По-рано днес професор Красимир Калинов от ЦИК прогнозира пред БНР, че разпределението на мандатите в следващия парламент ще бъде:

ГЕРБ - 98 депутати
Коалиция за България - 86 депутати
ДПС - 33 депутати
"Атака" - 23 депутати.

Реклама
Реклама
Реклама