Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1982783 www.bgdnes.bg

Дават Кокинов за наказание

Бившият шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов е уронил престижа на съдебната власт със скандалния разговор с експремиера Бойко Борисов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов.
Това реши вчера на заседание Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС). Комисията е взела единодушно решение, че има дисциплинарни нарушения, и в следващите дни ще внесе във ВСС искане за образуване на дисциплинарно производство.
Според магистратите Кокинов е извършил четири типа нарушения. Най-скандалното е присъствието му на срещата в Банкя в дома на Борисов, на която е бил и Найденов, който е обвиняем. Освен това се е обсъждало делото срещу него. Позорни бяха и коментарите на Кокинов за сексуалната ориентация на заместниците му Божидар Джамбазов и Роман Василев.
В деня, когато незаконният запис бе разпространен в медиите, Кокинов напусна шефския пост в градската прокуратура, а дни по-късно хвърли оставка и като магистрат. Второто му желание обаче беше отложено заради дисциплинарно производство срещу него за нарушение на случайния принцип на разпределение на делата.
Преди десетина дни Кокинов получи покана да се яви на изслушване пред Етичната комисия. В края на миналата седмица чрез адвокат той помолил за отлагане на беседата, защото не е приключила прокурорската проверка по случая, както и че срещу него има висящо дисциплинарно производство. Отсъствието му не попречи на висшите магистрати да обсъдят случая.
"След обсъждане в комисията решихме да не уважим молбата на Николай Кокинов, тъй като това изслушване беше в негов интерес. Преценихме, че обвързването на дисциплинарното производство няма общо с изслушването му", каза шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров.
От публикуваните аудиозаписи се разбра, че Кокинов предава противозаконно на Борисов данни от прокурорската проверка за незаконното подслушване. Именно предаването на тази информация е най-голямото прегрешение на Кокинов, обяви тогава главният прокурор Сотир Цацаров.
Миналата седмица триото Кокинов - Борисов - Найденов дадоха обяснения. По случая беше разпитан и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Тримата събеседници в скандалния разговор са отрекли пред разследващите да са правили записа. След скандала на стола на Кокинов временно седна Роман Василев. Ако Кокинов бъде отстранен като магистрат, той ще загуби към 60 хил. лв., които се полагали като еднократно обезщетение при напускане на Темида.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама