Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1982810 www.bgdnes.bg

Прокурори проверяват строеж в резерват

Прокуратурата е започнала проверка за скандалния строеж в археологическия резерват "Яйлата" край каварненското село Камен бряг.
Това обяви пред "България Днес" природозащитникът Владо Руменов. Той беше човекът, който през уикенда първи алармира, че в защитената местност тихомълком е подновено изливането на бетон върху природните и историческите забележителности.
"Днес (вчера-. б.а.) получих сигнал за случващото се и веднага разпоредих проверка. Собствениците на имота, върху който се строи, бяха извикани и дадоха обяснения. Изискахме от тях да ни предоставят всички строителни книжа, за да се установи дали имат право да извършват подобни дейности", коментира районният прокурор на Каварна Галин Гаврилов. Той обеща, че проверката ще приключи в рамките на няколко дни. Дотогава строежът не може да бъде спрян.
"Това е в правомощията единствено на кмета на Каварна Цонко Цонев и РДНСК", допълни прокурор Гаврилов.
Самите собственици братя Павлови за момента отказват да спрат бетонирането с мотива, че парцелът вече не е част от резервата.
Освен законността на строителните документи проверката трябва да изясни и по какъв начин територията от декар и половина, върху която се вдига сградата, е била изключена от "Яйлата". По неофициална информация това е станало през 2011 година.
"Не мога да си обясня как би могло да се случи подобно нещо, след като под основите на строежа ясно се виждат останки от преди поне хилядолетие", възмущава се екологът Владо Руменов. Вчера той прекара целия ден около скандалната сграда и предаваше информация какво се случва на мястото. От снимките, които Руменов публикува в социалните мрежи, ясно се вижда, че строителните работи вървят с пълна сила. За сигурността и гладката работа на обекта се грижат мутри, които постоянно обикалят с джипове района.


"Преди малко бях там и видях как изляха бетонната плоча на третия етаж. Докато чакат да изсъхне циментът, започнаха да подготвят арматурата за следващата", казва Руменов.
Скандалът с незаконната постройка избухна през 2007 година. Тогава двамата братя Илко и Иван Павлови от Генерал Тошево изляха основите на сграда, която ще бъде хотелски комплекс. По документи тя е разширение на стара рибарска хижа. Хижата е разрушена преди повече от 40 години и от нея няма и следа. Основите се оказаха многократно по-големи от някогашната постройка.
Тогава се оказа, че сградата няма строителни книжа, и бе издадена заповед за прекратяването на строежа. Впоследствие братя Павлови обжалваха и са получили разрешение да продължат дейността си.


Цонко Цонев, кмет на Каварна:
Спирам временно работата

След началото на прокурорската проверка кметът на Каварна Цонко Цонев издаде заповед за временно спиране на строежа.
"Това е единственото, което мога да направя. Причината е, че документите на инвеститорите са перфектни и нямат никакви пропуски", обясни Цонев пред "България Днес". Той припомни, че вече е издавал подобна заповед преди няколко години, когато започна строежът. Собствениците обжалваха и в крайна сметка съдът отмени заповедта. По време на делата те представили документ, че още през 2007 година екоминистерството им е издало удостоверение, че парцелът им не попада в границите на резервата. Това е било потвърдено от две експертизи, на базата на които Институтът за паметниците на културата и РДНСК им издава строително разрешение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама