Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1983595 www.bgdnes.bg

Волен: Готов съм за премиер!

"Атака" с хляба и ножа за ново правителство

Волен: Готов съм
за премиер!

ГЕРБ опипват почвата за совалки за нов кабинет

Надя Панкова

Патова ситуация настъпи в политическия живот след резултатите от изборите в неделя. Четири партии влизат в следващия парламент, като нито една от трите не желае да управлява с ГЕРБ.


Двама обаче се оказаха готови да застанат начело на Министерски съвет в изборната нощ. Освен лансираният от БСП Пламен Орешарски, лидерът на "Атака" Волен Сидеров също е готов за поста. "Готов съм за премиер, да, но ако управлявам сам или с някого, който се съобразява с плана "Сидеров", а не с някакви други идеи", отсече Волен, размахвайки управленската програма.

Реклама

 Победителите от формацията на Бойко Борисов бяха низвергнати още в изборната нощ, след като соцлидерът Сергей Станишев обяви, че е готов да седне на една маса с ДПС и "Атака", но не и с ГЕРБ. От Движението за права и свободи също отсвириха бившите управляващи и се насочиха дори към партии извън парламентарните. За програмно правителство с участие и на неуспели да влязат в парламента партии се обяви и Сергей Станишев.


Според досегашните резултати от изборите обаче е възможен кабинет на БСП и ДПС, заявиха вчера от Централната избирателна комисия. Засега ГЕРБ получават 98 места в бъдещия парламент, червените - 86, ДПС - 33 и "Атака" 23 депутатски кресла. Вотът от чужбина и Турция обаче може да обърне палачинката и новият кабинет да е съставен от БСП и хората на Лютви Местан.


От ГЕРБ запазиха мълчание късно през нощта в неделя, когато все още червените се надяваха гласовете от селата дори да успеят да обърнат вота и на сутринта вчера те да се събудят като първа политическа сила. Част от потенциалните депутати на Генерала опитали да утъпкат пътечка до щаба на "Атака", но Борисов категорично забранил да се водят разговори до сутринта, научи "България Днес". 

 От предиобед обаче част от телефоните на партийни лидери прегряха от звънене и лансиране на всевъзможни кандидатури, като този на Волен прегрял от обаждани, разкриха неговите хора.
Самите атакисти отсякоха, че ако партньорите им приемат плана "Сидеров" за управление, тогава ще има коалиция, иначе Сидеров се закани за избори до дупка. "Коалиция с ДПС? Абсурд! Това е невъзможно", възмути се пред "България Днес" зам.-шефът на "Атака" Павел Шопов, след като от ДПС дадоха нишан на патриотите, че могат да са заедно в името на народното благо. Совалки и сондажи с кого може да се отиде на избори правят и от БСП, които оглеждат извънпарламентарни формации като тази на Меглена Кунева и останалите извън чертата буйни протестиращи, разкриха пък от "Позитано" 20.

Анти-ГЕРБ също е и лидерът на "Атака", който заради лавина от честитки и самопредлагания цяла нощ, се принуди да изключи телефона си в следобедните часове вчера.
В ГЕРБ пък изчакват окончателните резултати в четвъртък, за да претеглят възможностите си - дали да сведат глава пред Сидеров, или да го примамят със своите програми. Една от причините за "тишината в спалнята" на ГЕРБ по темата е и неодобрението на Европейската народна партия относно евентуална коалиция на ГЕРБ с "Атака", научи "България Днес".

Партньорите от Брюксел още през 2009 г. размахаха пръст, след като Борисов оглеждаше Сидеров за официален партньор. Така съставянето на евентуален кабинет дори и при сближаване на позициите на двете партии съвсем зацикля, коментираха от формацията.
Самият Борисов не се появи в НДК, където го очакваха няколко от водачите му на листи. Заради резултатите от вота въпреки водачеството си ГЕРБ се оказаха в задънена улица. Това пролича и от лансирането на три възможни опции за бъдещото си участие във властта. По думите на бившия шеф на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев те биха могли да са част от програмно правителство, кабинет на малцинството и силна опозиция.

Реклама

Същата теза обяви пред "България Днес" и бившият министър Томислав Дончев. Други от партията обаче коментираха пред вестника, че в подобна ситуация "всеки партньор е удобен", което завъртя сценарий за коалиция с ДПС. Както "България Днес" пръв писа, такава опция се обмисляла в централата на ГЕРБ при подобен изборен резултат.
"Не губете времето на хората и върнете мандата", призова ГЕРБ червеният лидер Сергей Станишев.

Той се изяви като победител за седми пореден път, откакто се състезава срещу ГЕРБ на вота, лепвайки си етикета "морален" първенец. Без да чака повече, червеният шеф настоя, че трябва "да поеме отговорността" да състави кабинет. Лидерът на ДПС Лютви Местан уж се дистанцира от участие в управлението, но описа партията си като "необходим партньор", но с уговорката, че не участва в "съглашения и парцелиране на властта" по министерски постове.

Реклама
Реклама
Реклама