Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1983607 www.bgdnes.bg

Изхабени тонери скапаха вота

Изхабени тонери
провалиха вота

Членове на СИК печатали помагала на децата си

Надя Панкова

Поредната организационна драма почти провали преброяването на бюлетините. Масово по общините тонерите на дадените от кабинета ксерокси за вота издъхнаха. В Благоевград повече от половината касети бяха изхабени, което съсипа печатането на протоколите, а в Русе 200 секции останаха без мастило.


В други населени места пък членове на СИК решили да печатат дипломните работи и помагалата на децата си и материали за собствена изгода на безплатните ксерокси, алармираха пред "България Днес" застъпници.
Червените и ДПС начаса обвиниха служебния кабинет, че нарочно и в угода на ГЕРБ е раздал тестови тонери без достатъчно мастило. Лютви Местан обяви гафа за "саботаж" на изборното законодателство, а Сергей Станишев - за нечувано безсилие на служебния кабинет.

Реклама

От ЦИК признаха, че наистина на места не е имало тонери, тъй като са свършили, но са били закупени спешно нови. Туткането обаче забави сериозно протоколирането на вота. Главният секретар на кабинета Росен Желязков обяви, че проблем с тонерите не е имало, но принтерите прегрявали, та се налагало да ги гасят от време на време.
Премиерът Марин Райков пък се намуси и заяви, че организацията е минала повече от перфектно. По думите му било прекалено подобно отношение, при все че

"ние успокоихме социалната атмосфера. Ние раздадохме предвиденото увеличение на пенсиите, ние раздадохме допълнителни помощи на най-уязвимите слоеве на обществото, ние запазихме фискалната дисциплина, ние обещахме и осветлихме близо 200 договора в енергетиката и започнахме анализ на проблемите в системата".

Проблем се появи и с прехваления алтернативен брояч, нает от пет партии за 300 бона - СОРА. "СОРА стана sorry", майтапеха се в щабовете вчера, след като системата гръмна и сайтът не работеше часове наред. Наетият от БСП австрийски преброител дори пререгистрира адреса си в нов сайт, за да може да изчислява резултатите, а Станишев заяви, че това е хакерска атака.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама