Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1984725 www.bgdnes.bg

Пазят Бойко от атентат

Иво АНГЕЛОВ

Бившият премиер Бойко Борисов е заплашен от атентат и личната му охрана е сериозно подсилена, показа проверка на "България Днес". Генерала в последните дни много рядко може да бъде видян на публични места, той пропусна да се появи и в НДК в нощта на изборите. Източници от ГЕРБ твърдят, че не е стъпил и в щаба на партията в деня на вота, който също е в сградата на двореца на културата. Нещо повече, някой е стрелял по НДК с пистолет, научи "България Днес".

Борисов се е заключил зад високите стени на къщата си в Банкя, разказват комшиите му. Целият район около семейното имение е строго охраняван и всяко действие на преминаващите хора и автомобили се следи зорко от охранителите от НСО. Улиците край къщата са опасани с камери, чрез които се наблюдава обстановката около имота на бившия премиер.

Реклама

Екип на "България Днес" се приближи на метри от дома на Борисов, когато от стар автомобил изненадващо изскочи охранител. Секунди по-късно към него се присъедини и втори гард, който също приближи. Радиостанцията в старото возило пък запращя с въпроси.

"Точно в момента този район е строго охраняван и никой не може да преминава. Мерките за безопасност са засилени и ще ви помолим да напуснете", предупреди единият от гардовете. Другият пък постоянно се съветваше по станцията с колегите си, които се намираха вътре в къщата. На въпрос кое налага засилената охрана и зоркия надзор на цели улици от Банкя охранителят отново делово отговори: "Имаме причина за по-сериозна охрана, но не можем да ви дадем повече информация. Ще ви пожелая хубав ден и ще ви помоля да напуснете района".

В действителност по улицата пред дома на Борисов и съседните пресечки не преминават пешеходци, не се мяркат и автомобили. Дори на съседните къщи прозорците са затворени. Банкя изглежда нетипично пуста. Единственото доказателство за живот са прострените изпрани чаршафи на терасата на експремиера.

Банкялии през половин уста признават, че засилената охрана е от няколко дни. Предположенията са, че бившият премиер е заплашен от атентат, което е наложило засилената охрана от НСО. Борисов стоял в къщата си и никой от местните не го е виждал от доста време. За последно Генерала заговори за опасност за живота си през февруари тази година.

При последното си изказване от трибуната на парламента той се обърна към депутатите от ДПС и пожизнения лидер на движението Ахмед Доган. Борисов обяви, че Доган е поръчал атентат срещу него преди години. Сигнал за това е бил изпратен от партньорска разузнавателна централа. След това изказване Борисов напусна пленарната зала и отказа да коментира повече темата.

Реклама

Гардовете пред къщата на експремиера в Банкя изразиха притеснението си на изпроводяк вчера, че неподходящи хора може да видят детайли от структурата на охраняваната къща и затова не е желателно да се снима. Далеч от погледите са прибрани и хората, които се грижат за поддръжката на имота, за да не бъдат разпитвани от съмнителни личности.

Борисов се завърна в Банкя през март тази година, като преди това обитаваше резиденция "Бояна". Веднага започна освежаване на къщата, която била позанемарена след отсъствието му. Повечето му комшии пък се досещат, че си е вкъщи, щом видят охранителите от НСО. Иначе за тях Борисов е като бялата лястовица - говори се за него, че е наоколо, но никой не го е виждал.

Преди окончателното си завръщане експремиерът погостува и на сестра си - д-р Красимира Иванова, в жилището й в София. Тя го контролираше да си пие хапчетата срещу високо кръвно, заради което на два пъти беше приеман в Правителствена болница. Красимира работи като неонатоложка в I АГ болница "Света София" и можеше отблизо да следи състоянието на брат си. Тя настоявала той да си пие лековете, за да не се стига до нови влизания в болница.

"Искат да уморят брат ми, но няма да стане. Жив и здрав е и ще продължи да бъде такъв за съжаление на много хора", сподели Красимира. При нея обаче той поживя за кратко, тъй като било много сложно да е при сестра си с охраната заради липса на място. Апартаментът на Красимира е малък - две стаи и кухня. Затова Борисов не искал да я притеснява, защото все пак и тя имала семейство.

След връщането му в Банкя стана ясно, че той ще продължи да бъде охраняван от НСО повече от година. Въпреки че по закон бившите държавници се пазят 12 месеца след оттеглянето си, той ще продължи да се движи с гардове заради заплахите за живота му. Според местните Борисов ще се крие още дълго време - не само заради опасността от атентат, но и заради притесненията да се срещне с хората, на които е обещал няколко местни проблема да бъдат разрешени.

 

 

Напусна "Бояна" с китарата

Бившият министър-председател напусна през пролетта резиденция "Бояна", в която се нанесе през 2009 г. Той си тръгнал от там само с китарата, футболния екип, гиричките и костюмите си. Признава само, че ще му липсват трофеите от препарираните животни в резиденцията.

"Преместих се в "Бояна", за да не спят служителите на НСО в колите пред дома ми в Банкя. Не съм пипнал нищо от обзавеждането, държавно е и не съм променял нищо", заяви преди време пред "България Днес" Борисов. Сега обаче вероятно гардовете отново ще са принудени да нощуват в автомобилите, за да се грижат за сигурността му.

Реклама
Реклама
Реклама