Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!
Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски
Монашеската кухня е здравословна, но иска търпение
Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името на "Св. Евстатий", в манастира "Великата Лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в новата ни поредица!
Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, този път посветена на бобовите растения.
...........
В динамичния XXI век всички винаги бързат и това се отрази много силно върху начина, по който се храним!
"Решенията да прибягваме до набързо приготвена "телефонна храна" не е нито здравословно, нито вкусно - предупреждава отец Епифаний Милопотамски. - Новите хранителни навици отстраниха от нашата маса онези ястия, за чието приготвяне е нужно повече време. И като резултат - бобовите храни са с тенденция за изчезване от нашето рационално хранене. Аз много се страхувам, че ще дойде ден, в който ще можем да ги ядем само в някои отдалечени села, в някой провинциален ресторант като някакво рядко и традиционно ядене. Но бобовите храни са в основата на нашата манастирска кухня. Слагайки на масата такова ястие, вие имате като сигурен резултат по-малко количество триглицериди и холестерин, което спомага за понижаване на артериалното налягане, а също намалява и другите отрицателни влияния върху здравето на човека."
Леща
Продукти (за шест порции)
1/2 кг леща, 3 глави лук, 5-6 скилидки чесън
250 мл зехтин, 5-6 дафинови листа, сол, риган, доматено пюре (пожелание), оцет (по желание)
Почистваме лещата от камъчетата, измиваме я два-три пъти и я слагаме на огъня в тенджера със студена вода. ВНИМАНИЕ! При готвене не трябва да се сменя водата. Предварително трябва да почистим и да измием чесъна и лука. Внимателно нарязваме лука, а чесъна го оставяме на скилидки.
Когато водата кипне, прибавяме лука, чесъна и дафиновия лист. На всеки 15 минути разбъркваме и добавяме, ако трябва, малко студена вода. Когато лещата се сгъсти, веднага добавяме зехтин, сол и риган и оставяме още малко да поври. Тогава вече нашата леща е готова.
Оцета сами си прибавете в чинията преди ядене. Ако искаме лещата да има червен цвят, заедно със солта и зехтина прибавяме и разтворено доматено пюре. Лещата се поднася с всякаква салата в зависимост от сезона, а през студените зимни месеци и с туршии. Това ядене може да бъде приготвено и без зехтин.
Пословица:
Предпочитайте лещата, понеже тя с бесовете на плътта се бори.
Кюфтета от нахут
Продукти (за 4-5 порции)
300 г нахут
3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз
1 връзка зелен лук, сол
черен пипер, кимион, зехтин за пържене и 150-200 г брашно.
Едно денонощие преди да приготвим кюфтетата, изсипваме нахута в много топла вода с доста сол, за да може да набъбне, и го покриваме. След като се надуе, го измиваме, прецеждаме го и го смиламе с блендер.
Почистваме, измиваме и ситно нарязваме лука и магданоза, а чесъна настъргваме на ренде. След това взимаме купа и слагаме в нея всичките съставки, тоест смления нахут, ситно нарязания лук и магданоз, а също така подправките и брашното. Размесваме добре сместа и я оставяме за половин час да се стегне.
След това сипваме зехтин (олио) в тиган и го слагаме на огъня. Правим кюфтетата и ги пускаме в тигана. Пърженето трябва да се извършва на бавен огън, тъй като кюфтетата ще се зачервят от външната страна, а вътре ще останат сурови.