Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19872280 www.bgdnes.bg

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски

Монашеската кухня е здравословна, но иска търпение

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името на "Св. Евстатий", в манастира "Великата Лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в новата ни поредица!

Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, този път посветена на бобовите растения.

Реклама

...........

В динамичния XXI век всички винаги бързат и това се отрази много силно върху начина, по който се храним!

"Решенията да прибягваме до набързо приготвена "телефонна храна" не е нито здравословно, нито вкусно - предупреждава отец Епифаний Милопотамски. - Новите хранителни навици отстраниха от нашата маса онези ястия, за чието приготвяне е нужно повече време. И като резултат - бобовите храни са с тенденция за изчезване от нашето рационално хранене. Аз много се страхувам, че ще дойде ден, в който ще можем да ги ядем само в някои отдалечени села, в някой провинциален ресторант като някакво рядко и традиционно ядене. Но бобовите храни са в основата на нашата манастирска кухня. Слагайки на масата такова ястие, вие имате като сигурен резултат по-малко количество триглицериди и холестерин, което спомага за понижаване на артериалното налягане, а също намалява и другите отрицателни влияния върху здравето на човека."

Леща

Продукти (за шест порции)

1/2 кг леща, 3 глави лук, 5-6 скилидки чесън

250 мл зехтин, 5-6 дафинови листа, сол, риган, доматено пюре (пожелание), оцет (по желание)

Почистваме лещата от камъчетата, измиваме я два-три пъти и я слагаме на огъня в тенджера със студена вода. ВНИМАНИЕ! При готвене не трябва да се сменя водата. Предварително трябва да почистим и да измием чесъна и лука. Внимателно нарязваме лука, а чесъна го оставяме на скилидки.

Когато водата кипне, прибавяме лука, чесъна и дафиновия лист. На всеки 15 минути разбъркваме и добавяме, ако трябва, малко студена вода. Когато лещата се сгъсти, веднага добавяме зехтин, сол и риган и оставяме още малко да поври. Тогава вече нашата леща е готова.

Оцета сами си прибавете в чинията преди ядене. Ако искаме лещата да има червен цвят, заедно със солта и зехтина прибавяме и разтворено доматено пюре. Лещата се поднася с всякаква салата в зависимост от сезона, а през студените зимни месеци и с туршии. Това ядене може да бъде приготвено и без зехтин.

Пословица:

Реклама

Предпочитайте лещата, понеже тя с бесовете на плътта се бори.

Кюфтета от нахут

Продукти (за 4-5 порции)

300 г нахут

3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз

1 връзка зелен лук, сол

черен пипер, кимион, зехтин за пържене и 150-200 г брашно.

Едно денонощие преди да приготвим кюфтетата, изсипваме нахута в много топла вода с доста сол, за да може да набъбне, и го покриваме. След като се надуе, го измиваме, прецеждаме го и го смиламе с блендер.

Почистваме, измиваме и ситно нарязваме лука и магданоза, а чесъна настъргваме на ренде. След това взимаме купа и слагаме в нея всичките съставки, тоест смления нахут, ситно нарязания лук и магданоз, а също така подправките и брашното. Размесваме добре сместа и я оставяме за половин час да се стегне.

След това сипваме зехтин (олио) в тиган и го слагаме на огъня. Правим кюфтетата и ги пускаме в тигана. Пърженето трябва да се извършва на бавен огън, тъй като кюфтетата ще се зачервят от външната страна, а вътре ще останат сурови.

Четете още

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да изберем рибата и да сготвим вкусна супа

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да изберем рибата и да сготвим вкусна супа

Тайните рецепти на атонските монаси: Как се приготвя най-вкусната риба

Тайните рецепти на атонските монаси: Как се приготвя най-вкусната риба

Реклама
Реклама
Реклама