Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/1987391 www.bgdnes.bg

Джапанки стават на слончета! (Боклуци в действие)

Сръчни африкански майстори с малко труд и много вещина превръщат вехти и разкъсани обувки в изящни фигурки на слонове, носорози и куп други животни.
Необикновеното изкуство е един от най-доходоносните занаяти в бедна Африка, където безработицата и мизерията е повсeместна. С почти никакви разходи семейства от централната част на Черния континент произвеждат красиви и уникални играчки, които са истински хит сред белите туристи. Занаятът, с който се занимават цели фамилии, започва от събирането и рециклирането на прашасали и протрити джапанки, мокасини и всякакъв друг вид обуща. Мисията по намирането на "материала" е поверена на децата. Вторият етап от трудоемкия процес предвижда почистване на изхвърлените на боклука вещи, което обикновено са прави от жените. Най-сложната задача по сглобяването на фигурките се прави от опитни майстори, които с рязане, кълцане и пилене на обувките постигат страхотни форми, достойни за уважение.
"Най-много се продават слоновете, защото това животно е символ на сила и мъдрост, неуязвимост и кралска власт. Поверието гласи, че фигурка с животното с хобот в секцията в хола носи късмет и укрепва духа на обитателите на жилището", разказват местните продавачи на странното африканско изкуство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама