Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2002545 www.bgdnes.bg

Маскирани нокаутират прокурор

Пореден магистрат стана жертва на безскрупулни биячи. Обвинителят от Софийската градска прокуратура (СГП) Кирил Димитров е бил пребит пред дома си от трима бандити.
Инцидентът станал на 13 май вечерта, когато прокурорът се прибирал от работа. Пред кооперацията му в столичния кв. "Хаджи Димитър" той бил засечен от трима маскирани. Те го нападнали във входа с метален бокс и го заудряли по главата, след което избягали.
След случката пострадалият решил да не търси Бърза помощ, не е сигнализирал нито на полицията, нито на колегите си. Димитров е бил няколко дни в болничен, след което си е взел отпуска, съобщиха от прокуратурата.
Той не е успял да разпознае нападателите си и не смята, че побоят е свързан с работата му. Преценил, че случаят е от частен характер, за което можел да пусне тъжба до съда. Колегите му градски обвинители са изпратили резултатите от проверката, която са извършили, до Софийската районна прокуратура. Според тях има данни за престъпление, изразяващо се в нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по повод изпълнение на службата му.
Димитров е известен с разследванията си срещу корумпирани ченгета. Той е нищил антимафиоти от времето, когато шеф им е бил Станимир Флоров. Едно от най-шумните му дела е срещу антимафиот №1 в Пазарджик Георги Грозданов. Шефът на местния клон на ГДБОП беше арестуван на 16 юни 2010 г. при акция срещу укриване на данъци и акцизи при продажба на горива. Според обвинението шефът на БОП в Пазарджик е рекетирал фирми и е покровителствал техни конкуренти в петролния бизнес. По случая прокурор Димитров е разпитал над 120 свидетели, от които 100 човека от Пазарджик са потвърдили, че антимафиотът им е искал пари за различни услуги. По-късно правят отвод на Димитров, а делото е прекратено поради липса на доказателства.
Прокурорът участваше и в делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров. Люлинският бандит почина на 21 януари 2009 г. в полицейски бус на път за сградата на ГДБОП на софийския булевард „Черни връх". Прокурорът пледира, че бившите антимафиоти Божидар Проданов и Ирен Вълев са го убили умишлено. Според експертизата Куцаров е починал от задушаване, след като бил оставен превит на пода на буса и притискан.
Именно покрай това дело Димитров се забърка в скандал с журналист, за който бе наказан. В почивката на процеса репортерът от "Медиапул" Борис Митов опитал да го пита подробности за делото. "Разкарай се", отвърнал му обвинителят. Когато журналистът се поинтересувал защо се държи така, получил закани: "Ако хвърля тогата, ще те разбия" и "Знаеш, че мога да ти стъжня живота", след което бил изблъскан. За тези свои действия прокурорът бе наказан със забележка от Висшия съдебен съвет. Според висшите магистрати по този начин Димитров нарушил етичния им кодекс. "Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен; магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората, като съблюдава техните права и свободи", заявиха от ВСС. Пред дисциплинарната комисия за случая разказаха и други журналисти, станали неволни свидетели на случилото се. "Не знам какво се е случило, не мога да го коментирам", каза вчера Борис Митов пред "България Днес".
Димитров не се слави със солидно финансово състояние и затова не смята, че са го нападнали заради грабеж. През 2010 г. той е декларирал пред Сметната палата къща от 100 кв.м с половин декар двор. Имота е придобил през 1998 г. като дарение. През 2000 г. магистратът е купил за 16 хил. лв. апартамент от 50 кв.м в София. Парите за него спестил от заплатата си. През годините обвинителят е пропускал да подаде в срок годишната си декларация пред Сметната палата.
Това не е първият случай на атака срещу магистрат. В края на миналата година бе нападнат съдията от Софийския градски съд Мариян Марков (реакцията му виж в карето - бел.ред.).



Съдия Марков:
Това е гадост

Това е някаква гадост, коментира нападението над колегата си съдията от Софийския градски съд Мариян Марков. Той научи от "България Днес" за инцидента с Димитров. "Не знам какво се е случило и как да го коментирам", заяви съдията.
Той дори не смее да говори за побоя над него през ноември м.г. Тогава Марков бе причакан от непознат пред входа на жилището си на столичната ул. "Оборище". Магистратът бил тръгнал на работа, когато бандит го строполил на земята и започнал да го налага с метален бокс. След инцидента му останали травми по главата.
Оказа се, че разследването за побоя е спряно, понеже прокуратурата не могла да открие извършителя. "Аз и моята случка не мога да я коментирам. Не знам защо стана и кой е виновен", каза Марков.
Той е на мнение, че с всяко свое решение може да е разгневил някого. През последните години Марков е гледал едни от най-шумните дела в градския съд в София. Магистратът даде 9 г. затвор на Александър Томов за присвоени 14 млн. лв. от "Кремиковци" и оправда бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев по обвинение за укриване на данъци. Сред оневинените от него са ексшефът на "Софийски имоти" Тошко Добрев и бившият военен министър Николай Цонев. Съдията гледа мярката на обвинения за убийството на Яна Кръстева - Николай Русинов-Чеци, когото пусна срещу парична гаранция. Решението бе отменено на втора инстанция и Чеци остана в ареста.

Реклама



Секси обвинителка търпяла тормоз заради децата си


В продължение на 6-7 г. хубавата прокурорка Елена Гърбева търпяла всякакъв тормоз от страна на съпруга си Асен Чотров. Миналата седмица юристката от Пловдив се прочу, след като стана ясно, че бившият й вече съпруг пребил зверски новото й гадже.
Оказало се, че Чотров, който бил футболист, постоянно тормозел жена си, злоупотребявайки с пиене и наркотици. Елена, която е била обещаваща манекенка, все му прощавала заради децата. Двамата имали две момчета - на 7 и на 2 г. Преди година нервите на жената не издържали и тя го разкарала.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама