Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2002661 www.bgdnes.bg

"Кокаинови крале" пропяха

Днес миланският съд заседава по делото срещу сочения за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо. Очаква се и на това заседание Брендо да остане ням като риба пред миланските магистрати и да откаже да дава обяснения за повдигнатите му обвинения. Затова трима от неговите ортаци находчиво са се сетили да пропеят пред разследващите и да направят частични или пълни самопризнания. Колкото повече говорят, толкова по-малко ще лежат, разкриха пред "България Днес" запознати с процеса, който се води на Ботуша.
Първоначално тримата подсъдими заедно с Евелин Банев-Брендо поискаха да се споразумеят с италианската прокуратура, тъй като тамошните закони предвиждат максимална присъда от 5 години за техните провинения. Магистратите се заинатиха и настояваха за максималното наказание. Съдията по мегапроцеса даде срок до днес подсъдимите и обвинението да се предоговорят и да постигнат консенсус. Така трима от бандата на Брендо днес ще се сдобият с присъда. За Брендо процесът продължава, като срещу него ще бъдат използвани и показанията на въпросните трима предатели.
Делото "Кокаинови крале" отново ще се гледа при засилени мерки за сигурност в аула "Бункера", създадена специално за процесите срещу извършители на терористични атаки в средата на 70-те години на миналия век, разказват италиански магистрати.
Срещу Банев са повдигнати най-тежките обвинения, тъй като той е смятан за шеф и организатор на международна група за наркотрафик, като е финансирал и надзиравал всички операции по вноса на кокаин.
Ако бъде признат за виновен, Брендо може да отнесе до 17 години затвор. Според законодателството на Апенините за това престъпление наказанието е до 30 години решетки, но подсъдимият е поискал съкратена процедура, без разпити на свидетели.
Банев беше екстрадиран в Милано след арест в рамките на операцията "Кокаинови крале" миналото лято. В края на април изтече двумесечният срок, в който по закон делото "Кокаинови крале" трябва да приключи с присъди. Подсъдимите обаче са 13 и съдията има възможност да се възползва от привилегията да удължи гледането на сложния процес с още 2 месеца. Петима от обвинените са българи, шестима са италиански граждани, единият от които е с българско потекло, един е словенец и един - румънец.
За заседанията в миланския съд Банев замина от България на 27 февруари. Оттогава не е връщан у нас, макар тук да е насрочено дело във връзка с европейска заповед за арест срещу него, издадена в Румъния. На 26 юни Софийският градски съд трябва да се произнесе дали Евелин Банев-Брендо да бъде екстрадиран към Букурещ. Там той е разследван отново за създаване на организирана престъпна група за трафик на наркотици. Румънските власти искат Брендо да им бъде временно предаден за срок от 4-5 дни преди месец юни, стана ясно от писмо от властите в Букурещ. Според италианските власти Банев ще бъде нужен на съда в Милано до края на юли, което прави невъзможно екстрадирането му в Румъния. Заради това най-ранната дата, която българският съд може да определи за екстрадиране на Брендо в Румъния, е 1 август.

 

Лара на разпит

Похитената дъщеря на Евелин Банев-Брендо Лара Банева ще бъде разпитана до дни от разследващите за отвличането. Ще й бъдат задавани въпроси за това какво си спомня от времето, когато бе в плен. Това ще стане в присъствието на двама психолози.
В същото време слухове свързват разстреляния в Перник Венцислав Димитров-Мечан и с отвличането на 11-годишната Лара. Говори се, че именно лихварят е осигурил къщата, където момиченцето бе държано 48 дни от похитителите си. Разследващите в миньорския град обаче категорично отказват да дават коментар за тази евентуална връзка.
Полицията продължава да издирва и лекия автомобил, с който похитителите на 10-годишната Лара, дъщерята на Евелин Банев-Брендо, я оставиха пред 6-о РПУ в столицата. Вече са прегледани записите от камерите на магазините в района на бул. "Бъкстон" в София. Eдна от версиите е, че още същата вечер, в която Лара Банева e оставена от похитителите до сградата на районното управление, лекият автомобил или е изкаран извън София, или вече е разглобен. Няма точна информация дали сивият „Фолксваген" е бил краден. До момента колата не е открита опожарена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама