Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2004555 www.bgdnes.bg

Арестуваха за корупция бивш премиер на Грузия

Главната прокуратура на Грузия повдигна обвинение в корупция срещу бившия премиер Вано Мерабишвили. Той бе привикан на разпит, след което бе издадена и заповед за ареста му.

Заедно с него под ударите на Темида попада и губернаторът на източната област Кахетия - Зурабу Чиаберашвили. Двамата са подозирани освен това в злоупотреба със служебно положение и присвояване на публични средства, но засега не се съобщават конкретни суми.

Реклама

45-годишният Мерабишвили бе министър-председател на кавказката република от юли до октомври 2012 г. Смятан е за близък на президента Михаил Сакашвили в момента е генерален секретар на пропрезидентската партия "Единно национално движение". Преди да стане премиер, той ръководеше Министерството на вътрешните работи повече от 7 години.

Държавният глава Саакашвили коментира, че задържането на Мерабишвили може да доведе до международна изолация на страната. "Обществото добре познава положителните и отрицателните, но най-вече положителни качества на Мерабишвили. Искам да обърна внимание на Украйна, където арестът на Юлия Тимошенко по далеч по-сериозни обвинения замрази интеграцията й в ЕС и НАТО”, отбеляза президентът.

Според наблюдатели това е част от подмолните битки между новия премиер Бидзина Иванишвили и Саакашвили, които се славят като политически врагове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама