Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/20113232 www.bgdnes.bg

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Пригответе най-вкусните ястия по време на пости!

С грах и картофи може да се направят чудеса в кухнята

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името "Св. Евстатий", в манастира "Великата лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в специална поредица!

Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, посветена на най-вкусните ястия, подходящи за Великите пости преди големия празник Възкресение Христово.

Реклама

.....

По време на постния период преди Великден много хора се опитват да нагодят хранителния си режим към ястия без месо и млечни продукти и това често се превръща в изпитание. Но истината, е че въздържанието от определени продукти може да се окаже не само полезно за здравето и духа, но и истински вкусно! В днешния брой предлагаме някои от рецептите на отец Епифаний Милопотамски, които ще ви убедят в това!

Грах

Продукти (за 6 порции)

1 кг грах

10-15 стръка зелен лук

1 връзка копър

1 връзка див копър (резене)

1 връзка магданоз, сол и черен пипер

200 мл зехтин, три лимона

Почистваме граха от шушулките и оставяме само зърната, които внимателно измиваме. Изчистваме лука и копъра, магданоза и дивия копър, измиваме ги и поотделно ги нарязваме. Слагаме лука в тава заедно със зехтина и леко го запържваме на бавен огън. След това изсипваме граха и го разбъркваме. Прибавяме две-три чаши вода, зеленината, подправките солта, черния пипер, внимателно ги разбъркваме. После засилваме огъня за 35 минути, след което намаляваме огъня до една четвърт за 15 минути.

След като цялата течност се изпари, добавяме в граха лимоновия сок. Разклащаме добре тавата и я снемаме от огъня.

Монашеско поучение

Казват, че някога един монах попитал авва Йеракас: "Кажи ми по кой начин мога да се спася?". Тогава старецът отговорил: "Стой в килията си. Когато огладнееш - яж. Когато ожаднееш - пий. Никога обаче не казвай лоша дума за ближния си. Така ще се спасиш!".

Картофи яхния

Продукти (за 6 порции)


1 кг картофи, 3 глави лук, 4 скилидки чесън

180 мл зехтин

сол, риган, 4 дафинови листа

черен пипер на зърна

кимион и канела

сладък червен пипер

2 лъжици доматено пюре

Обелваме, измиваме и нарязваме картофите, както ни харесва, но на големи парчета. Почистваме и измиваме лука и чесъна. Лука нарязваме на ситно, а чесъна - на резенчета. Сипваме в тавата зехтин, прибавяме лука и го запържваме на бавен огън, докато порозовее.

Прибавяме в тавата (или плитката тенджера) картофите и ги разбъркваме с лука и чесъна два-три пъти. Прибавяме толкова вода, че да се покрият картофите, прибавяме и дафиновия лист, черния пипер, увеличаваме огъня. Задушаваме 30 минути, след което прибавяме останалите подправки и разтвореното във вода доматено пюре. Внимателно разбъркваме и намаляваме огъня наполовина. След 15 минути отново намаляваме огъня (до една четвърт) и разтърсваме разклащаме) тавата.

ВНИМАНИЕ! В никой случай не разбърквайте с лъжица, защото картофите вече са омекнали. След 15 минути яденето е готово и го снемаме от огъня.

Заб.: Това ястие може да се приготви и без зехтин

Поговорка:

Който е копал лозето, той ще яде гроздето.

Четете още

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Реклама
Реклама
Реклама