Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2011661 www.bgdnes.bg

Касапите от Лондон обучени в Сомалия

Убийците на британския войник в Лондон са стари познайници на полицията, а спецслужбите се опитали да ги вербуват.

В Англия излизат нови подробности за двамата мъже от африкански произход, брутално заклали в сряда 25-годишния Ли Ригби в квартал Улуич. Единият от касапите - 28-годишният Майкъл Адеболаджо - дори бил изправен на съд в Кения за участие в терористична група.

Реклама

Адеболаждо е роден във Великобритания в семейство на нигерийски имигранти. През ноември 2010 г. той е арестуван в Кения заедно с още 5-има млади мъже, разкрива в. "Мейл он сънди". Групата е пребивавала в съседна Сомалия, където се включила в ислямистката радикална организация "Ал Шабаб".

Майкъл обаче директно бил екстрадиран в Англия, без да му бъде повдигнато обвинение. След завръщането си на Острова от него започва да се интересува контраразузнаването МИ-5. Агентите смятат, че той може да стане добър информатор, и започват упорито да го ухажват.

Предлагат му да шпионира група мюсюлмани, поддържащи връзка с "Ал Кайда" в Йемен. Младият африканец отказва и дори подава жалба чрез адвокатите си, че е бил подложен на тормоз. След това спецслужбите спират да го търсят.

Първи за контактите му с МИ-5 съобщи в Туитър в петък неговият приятел Абу Нусайбах. Няколко часа по-късно и той бе арестуван, след като даде интервю за тв канала на Би Би Си. Според Нусайбах, чието истинско име е Ибрахим Хасан, службите дали на Майкъл пари и специален подсигурен телефон, по който да им се обажда.

През уикенда в Лондон бе погребана жертвата на убийството посред бял ден - войникът Ли Ригби. Младият мъж е баща на едно дете и е служил в британския контингент в Афганистан.

Във Франция полицията издирва мъж, който намушка военен в парижкото предградие Дефанс в събота. Униформеният патрулирал с още двама свои колеги до метростанция, когато бил атакуван в гръб с нож. Получил е рани във врата и е загубил доста кръв, но според властите ще оживее. Президентът Франсоа Оланд отрече връзка между случая и убийството в Лондон.

Реклама
Реклама
Реклама