Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2011692 www.bgdnes.bg

Зареждат джиесем за 30 секунди

Ученичка създаде батерия за джиесеми, която се зарежда само за 30 секунди.

Изобретението си 18-годишната американка Иша Харе нарича суперкондензатор. То позволява изключително бързо зареждане и съхраняване на електрически заряд за дълго време. И за разлика от стандартните акумулатори, устройството издържа до 10 хил. зареждания. За сравнение - обикновените батерии са разчетени до 1000 зареждания.

Кондензаторът освен това е много малък и по размери е колкото сим картата на телефона. Създаден е от нанотехнологии и използва силата на светодиодите. Иша, която учи в гимназия в Калифорния, обяснява, че силно се интересува от нанотехнологичните постижения и смята, че те могат да се приложат в още много сфери от ежедневния живот.

Реклама

"Батерията на моя мобилен телефон винаги пада в най-неподходящия момент", обясни мотивите си пред телевизия Ен Би Си нюз младата изобретателка. Според нея джаджата ще помогне на хората да не търсят постоянно елконтакти и да бъдат по-мобилни.

Иша вече представи изобретението си на научно изложение във Феникс, щата Аризона, където получи многобройни адмирации. Нейният проект й донесе и награда от 50 хил. долара, а големите технологични компании вече проявяват интерес към патентоването му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама