Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2014313 www.bgdnes.bg

"Селски глупак" срещу Цветанов

Делото, което Боян Максимов Боозов заведе срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за клевета най-вероятно ще тръгне следващия месец. Според самия Боозов се очаква до дни да бъде насрочена дата за заседанието.  Варненецът, който се прочу със снимката си на спящите полицаи, съди Цветанов, който от телевизионния екран заяви, че Боозов бил част от организирана престъпна група. Ищецът обаче смята, че още в самото начало искът му ще зацикли, защото съдът няма да успее да "намери" Цветанов. Причината е, че в жалбата срещу него като адрес на призоваване Боозов е попълнил Министерство на вътрешните работи и пост министър. Сега вероятно магистратите ще изискат нови данни за адресна регистрация на Цветанов.


Освен срещи бившият вътрешен министър се очаква да започне дело и срещу бившия говорител на варненската полиция Калинка Пенчева, която също в ефир нарече Боозов "селски глупак". Процесът също е в София, защото Пенчева бе интервюирана пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Тя беше уволнена дисциплинарно заради репликата си от Цветанов, но по-късно в интервю за "България Днес" заяви, че не съжалява, че е нарекла Боозов "селски глупак", защото във Фейсбук той многократно се е обръщал към служителите на реда с "тъпи полицаи".

Реклама

"Не разбирам как хора, които ми казват "тъпа свиня" и "простачка", могат да ми търсят сметка", категорична бе Калинка Панчева. Боозов е оптимист за развитието на процесите. Смята, че магистратите може да осъдят за около 500 лв. Цветанов и около 3000 лв. Пенчева за нанесени морални щети. С тези суми се надява да може да си позволи завеждането и на частни искове.
Казва, че ако има средства, би завел и други дела, но си изхарчил парите за тези двете и трето, което е срещу жълт вестник също за клевета.
"Ако имах познанията да се представям сам в съда, а не да плащам на адвокат, или ресурса да съдя, нямаше да са само тези 3 дела. Държавата може да налага наказания и да бъде инструмент в лицето на политици, но когато тръгнеш да се защитаваш и да си търсиш правата, искат пари", коментира Боозов.


 

Пенчева се ожали от кандидат-депутат

В навечерието на изборите Калинка Пенчева пусна жалба за тормоз от страна на кандидат-депутат от "Движение България за гражданите". 36-годишният Свилен Дачев се спречкал с бившата говорителка на МВР във Варна.
Дачев бил в заведение, а на съседната маса се оказала Калинка. Когато я забелязал, социалистът започнал да й обяснява колко е впечатлен от достойната й постъпка да подаде оставка и да й иска автограф. Друг младеж от компанията записвал случващото се с GSM. Пенчева няколко пъти помолила да не бъде снимана. Малко след това в кафенето влезли ченгета, които записали личните данни на двамата мъже. Впоследствие те са викани в полицията, за да дават показания.
„Приближи се към мен един младеж, когото не познавам. Каза ми: „О, госпожо Пенчева! Аз съм ви голям фен". После започнал да се заяжда с нея. Закачал и детето. „Първо ме пита мен: „Това ли е детето?", после и него: „Ти ли си детето?". Синът ми започна направо да заеква", разказа Калинка Пенчева.

 


И Мирослава Тодорова съди ексминистъра

Делото за клевета, заведено срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в предишното правителство от бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, ще бъде гледано от Софийския окръжен съд, след решение на Върховния касационен съд.
Казусът бе решен в полза на Цветанов в края на октомври 2012 г. от зам.-председателя на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова, след като ВКС го прати там, понеже Тодорова е съдия от Софийския район и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа.
До новото становище на върховните магистрати се стигна, след като всички съдии от Пловдивския окръжен съд, който трябваше да разгледа делото на втора инстанция, си направиха отвод, за да избегнат съмненията за предубеденост.
Съмненията се засилиха по време на процедурата за избор на главен прокурор, когато настоящият ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров призна, че тогавашният шеф на Пловдивския районен съд Веселин Хаджиев му е дал достъп до делото още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама