Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2014850 www.bgdnes.bg

Депутатите само седмица на море

Лятната ваканция на депутатите през тази година да бъде само една седмица вместо полагащия им се по устав цял месец август, а от 2014 г. тя да е не повече от две седмици. За това настояха представители на граждански организации при срещата си със зам.-председателя на парламента и шеф на временната комисия за изработване на правилник за работата на НС Мая Манолова.


Настоялите за промени в устава на депутатите неправителствени организации и различни браншови асоциации се обединиха и около идеята, че заплатите на народните представители трябва да бъдат отново замразени, както и да бъде отнето правото на законотворците да получават допълнителни пари за участието си в комисии. Останалите предложения бяха свързани с прозрачността на работата на НС, създаването на защитни механизми срещу т.нар. сиво законодателство и откриването на граждански парламент, в който проектозаконите да бъдат разглеждани, преди да влязат в пленарната зала.

Реклама

„Гражданските организации подкрепят нашите усилия за това парламентарният контрол да стане по-ефективен и да се динамизира чрез блицконтрол след заседанията на Министерския съвет. Подкрепят и нашето предложение за взаимодействие с НПО сектора и създаване на механизми, които да направят работещи предложенията на гражданските организации. Ще въведем и правила, които да задължават парламентарните комисии да уведомяват за програмата си предварително, да допускат до своите заседания представители на НПО и отделни граждани, които имат конкретни предложения", обобщи в края на срещата Манолова. Тя коментира още, че приемането на етичен кодекс на народния представител е стара идея, която никой парламент досега не е реализирал. Тя щяла да бъде обсъдена отново от соцдепутатите.

Манолова обеща още да сложи край на практиката парите от субсидията да следват депутатите. „Това е едно уродливо явление, което се породи в предишния парламент и трябва да бъде прекратено", категорична бе тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама