Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2014865 www.bgdnes.bg

Димитър Луджев: Орешарски да държи оставката си в джоба

Вицепремиерът в правителството на Димитър Попов (1990 - 1991) Димитър Луджев, който е автор заедно с Андрей Луканов на програмния кабинет през 1990 година, намира голяма прилика между политическата ситуация в онези години и сегашната.

"Времето беше много напрегнато, конфронтацията между двете политически сили БСП и СДС - жестока, далеч по-голяма от сегашна. През 1990 -тя беше идеологическа, а днес е по-скоро властова между БСП и ГЕРБ. Друга прилика е времето на тежка икономическа и социална криза."

Реклама


Според бившото вице онези години са били бедствие, а сега сме на ръба на катастрофата. "Трябваше да се намери начин да се постигне национален консенсус между основните политически сили за извършването на серия радикални реформи и за въвеждането на много тежки мерки - социални и икономически. Преди 23 години радикалните реформи бяха насочени естествено към либерализация на пазара и към повече демократичност. А сега не е ли подобно?", пита Луджев.

Разликите между неговото и това на Пламен Орешарски са значителни, смята той. "Нашето през 1990-1991 година трябваше не просто да бъде подкрепено от мнозинството в парламента, а от двете големи основни политически сили - СДС и БСП. Фактически да се постигне някаква коалиция. Макар и на основата на подписано политическо споразумение за приемане на програмата на правителството, както и за неговия срок и целите му. Второ беше подписано социално споразумение между кабинета и синдикатите, за да се осигури още едно ниво на национално съгласие. И трето, но най-важно - това беше споразумението с международни институции и Международен валутен фонд, който натискаше първите политически сили БСП и СДС за такъв кабинет", поясни Луджев.

Синдикатите се били превърнали в страна по изработването на програмата на кабинета, а тристранната комисия в основния инструмент за изпълнение на нейната реализация.

За да бъде успешен кабинетът на Пламен Орешарски, около неговата програма трябва да се структурира всичко. "Но към момента се лансират по-скоро някакви стъпки за преодоляване на текущото тежко икономическо и социално напрежение. Те са по-малко свързани с някаква цялостна структурна реформа, от която държавата се нуждае", коментира Луджев.

Той подчерта, че е приятел с Орешарски и като такъв го призовава: "Пламене, опитай се да бъдеш максимално самостоятелен. В момента няма начин да се провежда радикална реформаторска политика в България, без да се засегнат интересите на всички партии. Страната ни е блокирана от тази олигархично-партизанска система".

Бившето вице посъветва другаря си още да държи оставката си в джоба. Тя щяла да го направи свободен и независим, а политическите сили - отговорни. Според него една оставка означавало защита на собствената позиция и виждане на политиката, в името на която дошъл на власт.

Реклама
Реклама
Реклама