Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2016433 www.bgdnes.bg

Добрина Тумбалова, майка на Евелин Банев: Брендо се отказа от България

"Синът ми няма да се върне повече в България. Нашата държава е като разграден двор, какво да прави тук?! Ако имам възможност, и аз ще го последвам." Това обяви пред "България Днес" Добрина Тумбалова, майка на Евелин Банев-Брендо, часове преди италианските магистрати да обявят какво наказание ще поискат за сина й.
Вчера в Милано се проведе едно от последните заседания по делото "Кокаинови крале", по което Брендо е обвиняем. На него прокуратурата поиска 20 години зад решетките на сочения за "кокаинов крал".
"Другата седмица предстоят пледоариите на защитата и тогава ще преговаряме за намаляване на исканите 20 години. Надяваме се, че ще успеем да стигнем до споразумение за 10 г.", разказа пред "България Днес" адвокат Марио Бруза, който защитава Брендо пред властите на Ботуша. Той работи в тандем с друг мастит юрист на Апенините - Серджо Спаньоло. Двамата са известни като "адвокатите на дявола", тъй като водят делата на редица мафиоти в Италия, твърдят запознати.


В замяна на ниската присъда Брендо най-накрая се е съгласил да проговори и ще свидетелства срещу своите съратници. Това е било стратегия на Банев още от началото на процеса срещу него и именно затова досега той е мълчал като риба в съдебната зала, потвърди адвокат Бруза.
Възможно е, след като Банев се решил да се разприказва, италианските власти да започнат разследване и срещу други съратници на Брендо и да поискат нови екстрадиции на висши полицаи и политици, обясняват разследващите.
"Евелин е толкова добро и умно дете! Всички в Тополовград четем какво се пише по медиите и се чудим как се измислят такива глупости. Никой, който го познава, не вярва на казаното за него", обяснява Дочка, както е известна майката на Банев в родния Тополовград.
Банев е в затвор в Милано по обвинение за трафик на дрога по маршрута Латинска Америка - Европа заедно с представители на фамилията Белоко от калабрийската мафия Ндрангета. Адвокатите на подсъдимите са представили в съда доказателства, с които искат пълно оневиняване на клиентите им.
"Синът ми е невинен. Разбира се, че са предоставили доказателства за това", категорична е Дочка.
Срещу Банев са повдигнати най-тежките обвинения, тъй като той е смятан за шеф и организатор на международна група за наркотрафик, като е финансирал и надзиравал всички операции по вноса на кокаин. Според прокуратурата в Италия Брендо е организирал трафика на 2 пратки с общо тегло около 6 т между 2006 и 2008 година. Кокаинът бил пренесен с яхти и кораби от Южна Америка до испански и португалски брегове и депа в открито море, а оттам прехвърлян на италиански ветроходи. Според прокурорите Брендо финансирал плавателните съдове.
Вчерашното заседание по делото "Кокаинови крале" отново се гледа при засилени мерки за сигурност в Аула "Бункера", създадена специално за процесите срещу извършители на терористични атаки в средата на 70-те години на миналия век, разказват италиански магистрати.

Искат го и в Румъния

Освен в Италия и Румъния се готви да повдигне обвинения срещу Евелин Банев-Брендо. Там той е разследван за създаване на организирана престъпна група за трафик на наркотици. Властите от Букурещ са поискали Брендо да им бъде предаден временно за срок от 4-5 дни през месец юни. Това стана ясно от писмо, пристигнало в Софийския градски съд в края на месец март. Властите в Милано обаче са категорични, че Банев ще бъде нужен на италианския съд до края на юли, което прави невъзможно екстрадирането му в Румъния. Най-ранната дата, в която българският съд може да определи пращането на Банев в Румъния, е 1 август.
Освен за осигуряването на временно присъствие в Румъния властите в двете чужди държави ще трябва да решат и въпроса с поемането на разноските по пътуването. "Българският съд не може да поеме разноските", категоричен е съдия Владимир Астраджиев, който гледа екстрадицията. Той определи, че България не е длъжна да поема разноските по искания на чужди съдебни власти.

Лара вече е добре


"Внучката ми Лара е добре. Все още не знае за похищението, не виждам защо и да й казваме", обясни пред "България Днес" Добрина Тумбалова, майка на Евелин Банев-Брендо.
10-годишната дъщеря на Евелин Банев бе отвлечена пред дома си в столичния кв. Бояна на 5 март тази година. Момичето тъкмо се качвало в колата, която трябвало да я отведе на училище, когато тя и охранителят й били нападнати от маскираните бандити. Докато дърпали момичето, похитителите простреляли гарда с два куршума в гърба и потеглили в неизвестна посока. Близо 50 дни малката Лара бе в плен на своите похитители, когато на 21 април детето бе освободено пред тото пункт на столичния бул. "Братя Бъкстон" на 200 метра от 6-о РПУ. За живота на момичето бе платен откуп от около 500 000 евро.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама