Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2016474 www.bgdnes.bg

"Килърите" плачат от затвора

Подсъдимите по знаковото дело "Килърите" депозираха жалба до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината е забавянето на мотивите към произнесената на първа инстанция присъда от Шуменския окръжен съд.
На 20 декември 2012 г. магистратите осъдиха на доживотен затвор без право на замяна Петър Стоянов-Вожда, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. 17 години получи Янко Попов-Туцо, 15 години - Райчо Стойнев, а 4 години лишаване от свобода бяха определени за Петър Атмаджов. Присъдите им са по обвинения за участие в организирана престъпна група за поръчкови убийства и палежи.
Вече половин година Шуменският окръжен съд начело със съдия Димчо Луков не е готов с мотивите по делото срещу групата на т.нар. килъри. Присъдата е обжалвана в срок от адвокатите на подсъдимите.
"С вързани ръце сме и чакаме съдия Димчо Луков да си свърши работата и да аргументира присъдата, за да изградим и нашата стратегия на защита", заявиха защитниците на сочените за тартори на бандата - хотелиера Георги Вълев и сумиста Петър Стоянов.
"От 21.05.2013 г. започна да тече вече шести месец, за който период ние още не сме получил аргументите на съдебния състав за произнесената им тежка присъда. Както всички знаят, съгласно НПК законният срок за изготвянето им е един месец, а при по-сложни дела - в разумен срок. Смятаме, че разумният срок е вече отдавна изтекъл. Забавянето възпрепятства придвижването на делото към въззивната инстанция, тъй като ние обжалваме решението на окръжния съд. Това е възпрепятстване на правосъдието", категорични са пред "България Днес" адвокатите на подсъдимите. Те очакват Инспекторатът да разпореди и проверка по случая.
Подсъдимите се оплакват и от условията, при които са поставени в затвора с разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото Ася Петрова.
Хотелиерът Георги Вълев е в Бургаския затвор при специален режим - най-тежкият възможен, който се прилага за осъдените с доживотни присъди, въпреки че присъдата му не е влязла в сила.
"24 часа съм под ключ, без тоалетна и течаща вода. Ползвам кофа за физиологичните си нужди. На същото място се и храня", разкрива от килията соченият за тартор на "Килърите". В същия затвор за известно време бе и Васил Костов-Кеца, който бе преместен в София заради предстояща операция.
Пешо Сумиста е в един от най-страшните затвори на България - Ловешкия. Комшия по килия му е Янко Попов-Туцо. Райчо Стойнев-Хижаря пък е затворен във Варна, а Петър Атмаджов в Плевен.
Адвокатите на "Килърите" са категорични, че вече са сезирали и някои от европейските институции, от които са получили отговор. Жалбите им са изпратени до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг и заместника й Оливие Тел. От администрацията на институцията вече са изпратили уверение, че документите са пристигнали. "Най-вероятно делото ще бъде проверено и от Брюксел за допуснати нарушения", категорични са юристите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама