Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2016530 www.bgdnes.bg

Ченгетата окървавили Орлов мост - неизвестни

Владимир Клисуров

Полицаите, които биха протестиращи на столичния Орлов мост на 19 февруари, най-вероятно ще останат ненаказани. Това признават разследващи, след като прегледали снимките от медиите и записите от охранителните камери в района.
Столичното следствие е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над музиканта Антон Симеонов - Тони Кирката. На протеста на 19 февруари той беше повален на земята от полицаи с палки и се наложи да му бъдат направени 16 шева на главата. Вчера за случилото се даде показания друг пострадал, който станал свидетел и на побоя над Кирката.
Живко Христов бе разпитван в продължение на час и половина. Той обяснил на следователя, че няма как да разпознае извършителите, тъй като били с каски и никъде по униформите си нямали пагони, номера или каквито и да били отличителни знаци. Водещият разследването признал, че затова ще е почти невъзможно ченгетата да бъдат разкрити. Почти никой от пострадалите, както и самият Христов, не е пуснал жалба.
"Не потърсих дори медицинска помощ, защото от болницата щяха да ме изведат с белезници. Това се случи и предната вечер, когато ме биха на "Раковски". Отидох в "Пирогов" и там пристигнаха полицаи, които ме откараха. Написаха ми акт за 300 лв. за неизпълнение на полицейско разпореждане, каквото обаче изобщо не е имало", разказа Христов пред "България Днес".
Днес в сградата на столичното следствие на бул. "Монтевидео" 21 ще бъде разпитан и самият Антон Симеонов. Той също признава, че няма как да разпознае биячите си.
"От 19 февруари ми останаха много сериозни травми. Освен шевовете по главата ребрата ме болят постоянно. Ще си правя и изследвания на бъбреците, понеже след побоя уринирам много често и вероятно са пострадали", твърди Тони Кирката.
Столичните следователи подготвят още едно дело. Тъй като откриването на самите извършители, окървавили Орлов мост, ще е трудно, чрез него те се надяват да разкрият кой и с какъв мотив е наредил протестът да бъде разпръснат със сила. Разследващите ще разпитат офицерите, чиито лица не са с каски, но предполагат, че те едва ли ще издадат подчинените си, които са били на площада.

Пострадалите се събраха в движение

Пострадали от полицейските палки се събират в организация, чрез която ще се изправят срещу насилието върху граждани. Те се готвят да засипят българските и европейските институции с жалби и сигнали.
Инициатор на сдружението е Антон Симеонов. При атаката на полиция и жандармерия той разговаряше с режисьора и сценарист Андрей Слабаков, видя тогава репортер на "България Днес". Двамата заедно с техни приятели останаха на мястото си и полицейски палки се стовариха върху тях.
"Идеята за сдружението дойде спонтанно. Така и никой не обясни кой е дал нареждането да се атакуват протестиращите, нямаше нито една оставка. Решихме, че трябва да потърсим отговори на много въпроси, за да защитим гражданските си права", обяснява Антон Симеонов.
На учредяването е решено организацията да получи името "Движение против полицейския и държавен произвол".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама