Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2016553 www.bgdnes.bg

Драгановеца при немците с патерица

Състав на Софийския градски съд уважи искането на германските власти за пернишкия наркобос Стоян Кръстев-Драгановеца и прие екстрадицията му. В Германия той е търсен по дело за наркотрафик, станало през 2011 г.
Драгановеца се появи в съдебната зала с патерица и силно накуцвайки. В момента той се намира под домашен арест. В България срещу него се водят две досъдебни производства заради сходни престъпления.
Поради тези обстоятелства и тримата му адвокати настояха пред съда той да не бъде екстрадиран в Германия.
Те представиха куп епикризи, според които здравословното му състояние е много тежко - той страда от дископатия, не може да бъде придвижван с конвой, а още по-малко пък да лежи в арест, каквото е искането на европейската му заповед за задържане.
Съдът не се съобрази с настояването на адвокатите и разреши екстрадицията. Условията за нея са Драгановеца да бъде връщан у нас всеки път когато е призован по някое от делата срещу него в България, както и ако процесът срещу него в Германия завърши с осъдителна присъда, тя да бъде излежана в нашата страна.
Решението на СГС подлежи на обжалване или протест в петдневен срок пред Софийския апелативен съд.
Припомняме, че Драгановеца е арестуван за пореден път на 8 май т.г. заради европейска заповед за арест от районния съд в Гьотинген, Германия.
Според властите там Драгановеца е организатор на наркотрафик от Турция, през България за Германия. До него разследването стигнало след операция на българската ГДБОП и Федералната криминална служба от септември 2011 г., когато с 4 кг хероин в Гьотинген бе задържан 53-годишен българин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама