Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2017378 www.bgdnes.bg

Сидеров осигури кворум. Борисов: Тези хора направиха най-голямото предателство

121 депутати се регистрираха в парламента към 9,03 ч. Така бе осигурен кворум за гласуването на правителството на Пламен Орешарски

Регистрирането продължи малко повече от обичайното. Дълго време бе изписано 120 депутати, накрая самият лидер на "Атака" Волен Сидеров също се регистрира и така осигури кворум за гласуването на кабинета Орешарски.

Реклама

Като видя числото 121, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изръкопляска.

"Тези хора направиха най-голямото предателство", каза Борисов в кулоарите.

Програмата за работа на НС за деня бе приета със 120 гласа "за", нула "против" и "нула" въздържал се".

Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала в 9-тата минута, лидерът на групата Бойко Борисов също излезе от залата. "Станаха уникални със своите измишльотини", каза Борисов пред журналисти.

"Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира, каза Борисов. Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров, каквото и да иска да говори. Излязохме от залата, за да подчертаем,  да видят посланиците, да видят всички зрители, да чуят слушателите, че тези три партии "Атака", ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителство", каза още Борисов, малко след което той и депутатите му започнаха да се връщат в залата.

„При 121 регистрирани, със 117 могат да го изберат", заяви Борисов. „Изобщо не искам да коментирам бръщолевините на тези хора. Те направиха най-голямото предателство към своите избиратели. Пожелавам им успех оттук нататък и не ме занимавайте с тях", добави той.

По повод днешното изявление на Волен Сидеров, че се чувства заплашен от ГЕРБ, Борисов коментира: "Те с Бареков вече станаха уникални в своите измишльотини".

"Нито съм го чувал, нито съм го виждал, нито някой от нас е говорил с него, така че от днес нататък - и аз имам заплаха от БСП, ДПС и „Атака", заяви Борисов. „Питайте ги защо ме заплашват. Толкова е вярно, колкото и обратното. Аз с измишльотини не се занимавам", каза още Борисов.

Реклама

„Оставете ги, действително с днешното гласуване, с което Волен Сидеров подкрепи изучаването на майчин език, както министърката на спорта предлага, той действително ще има проблем със своите избиратели", каза още той.

"Пожелавам действително успех на новите министри. Много трудно време, и те много добре знаят, че за тези 4 - 5 важни неща, които съм изброявал - особено за ДКЕВР и няколко закона, които трябва да бъдат променени - ще имат всичките 97 гласа на ГЕРБ", каза още Бойко Борисов.

„Който поеме управлението в този момент, заслужава уважение. Аз мразя триковете, мразя безпринципните коалиции и зад гърба на народа да се правят комбинации. Сигурен съм, че ще си изберат правителство, защото, ако не са се уговорили, няма да го предлагат", добави Борисов.

„Ще гласуваме против кабинета. Не направихме никаква демонстрация, а да стане ясно. Когато се избираше председател на парламента, или се търсеше кворум, председателят Миков на 30-та секунда спираше регистрация. Сега чака близо две минути, за да може да се престраши г-н Сидеров да даде гласа си", каза още той.

Винаги съм твърдял, че между ДПС и „Атака" има много дебела връзка - те са скачени съдове. Колкото повече говорят „Атака", толкова повече втвърдяват българските мюсюлмани, и обратно - колкото повече ДПС влиза във властта, толкова - българските националисти. „Но с този си жест г-н Сидеров подкрепи министърката на спорта, която на 3 май поиска в раничките на българските деца да има освен буквар, и на майчин език това, което е написано. Родопите никога не са се местили, майките винаги са били в България", заяви Борисов.

„Само народът може да иска сметка на политиците. Нито ми е работа да търся сметка на тези политически лидери, нито пък им е работа да ми дават отговор", добави Бойко Борисов в отговор на въпрос - дали ще изиска от Волен Сидеров да каже - колко е струвал гласът му.

„Това, което по безспорен начин видях сутринта, като идвах на работа, е че парламентът е ограден със заграждения. Още от първия ден това правителство и този парламент ще се пазят от хората", каза Борисов.

Депутатите приеха програмата на парламента. Първа точка е избор на министър-председател, втора точка е избор на състав на Министерски съвет, трета точка е избор на Министерски съвет.

Очаквайте подробности.

Реклама
Реклама
Реклама