Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2017409 www.bgdnes.bg

Орешарски: Страната се намира в дълбока криза

България изживява труден път в своето развитие в резултат на водената през последните четири години непоследователна и волунтаристична политика. Днес страната се намира в дълбока криза, каза Пламен Орешарски, кандидат за министър-председател, от парламентарната трибуна.

Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие. Необходимо е да изградим цели и политики за развитие. Добре е да се развиват традиционните сектори, но по-добре би било да се насърчават новите технологии, това е ключ към производства и по-висока добавена стойност. Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, по-ниски лихви. Солидарността и социалната справедливост е важен фактор, каза Орешарски.

Реклама

Той обясни, че новото правителство ще работи по три основни оси за излизане от моментната криза.

Укрепването на демократичното начало е ключов момент. Необходимо е да се възстанови ролята на парламента, да се погрижим за правата и свободите на гражданите, да се противопоставим на битовата престъпност, да пресечем безразборното използване на СРС-а, да обърнем внимание на малцинствата. Важна е свободата на медиите, прозрачността в управлението, диалогът със социалните партньори", зави Орешарски.

„Икономическото възстановяване е другото истинско предизвикателство пред нас", посочи кандидатът за премиер.

Социалната солидарност е важен приоритет, посочи Орешарски. Тези, които временно са без работа, трябва да се подпомогнат, за да се върнат на трудовите пазари. Повече от всякога се нуждаем от фокусиране върху децата и раждаемостта. Достъпът до здравеопазване е силно стеснен. Нуждаем се от една по-ефективна защита като потребители, заяви Орешарски.

Реализацията на програмните намерения ще доведе до стабилизация на страната, подчерта той. Част от мерките искат съответно финансиране и са подходящи за детайлно обсъждане по-късно тази есен. Друга част могат да бъдат вместени още тази година, макар с усилия, отбеляза той.

Наличието на начален толеранс от политическите сили, социалните партньори и гражданските структури е предпоставка за изпълнението на програмните намерения, каза Орешарски.

Той представи пред парламента структурата и състава на Министерски съвет, като обяви, че ще има един вицепремиер. Създава се едно ново министерство, което ще отговаря за инвестиционното развитие.

Състав на кабинета:

Министър-председател - Пламен Орешарски
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията- Даниел Папазов, шеф на пристанище Варна
Министър на земеделието и храните - Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет
Министър на културата - Петър Стоянович
Министър на здравеопазването - Таня Андреева
Министър на вътрешните работи - Цветлин Йовчев
Министър на отбраната - Ангел Найденов
Министър на външните работи - Кристиан Вигенин
Министър на околната среда и водите - Искра Михайлова
Министър на правосъдието и вицеприемиер - Зинаида Златанова
Министър на младежта и спорта - Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката - Анелия Клисарова, ректор на варненския МУ
Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов
Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева
Министър на инвестиционното проектиране - Иван Данов

Реклама
Реклама
Реклама