Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2017414 www.bgdnes.bg

Борисов към Орешарски: Ако се бяхте обадили, щях да ви дам гласа си

Явно вече сте се разбрали - ще има правителство излъчено днес. За разлика от много от вас, със Станишев знаем колко е трудно да бъдеш премиер в най-тежката финансова криза. Наши съседи загубиха милиарди евра, затова час по-скоро правителството трябва да иде да работи. Когато една пратия е първа политическа сила и има 97 депутати нека, а БСП едва 84, нека оставим волята на хората да ни подредят както са ни избрали. Това заяви Бойко Борисов в пленарната зала.

Радвам се, че Орешарски за разлика от първия ден уцелва имената на министрите, да се надяваме че след като ви ги дадоха, се запознахте с тях, надявам се, че са добри специалисти. Маса държави са пред срив, много пъти желаното не може да стане реалност, надали има в света премиер, който да не иска да вдигне доходите, но не винаги икономиката му позволява. Който стане премиер сега, и не случайно Станишев не пое сам този пост, ще му бъде много трудно, кризата няма да си иде следващите години. Радвам се на това, което знаете и можете, но сред тези партии ще Ви е трудно, на ваше място щях да се срещна с първата политическа сила, трябваше само да се обадите и щях да Ви дам своя глас, нашата врата към Вас самия остава отворена, каза Борисов.

Реклама

Ако се обадите и откажа, кажете пред всички, че не съм си удържал на думата, пожелавам Ви късмет, успех и много характер.

Сега виждате, че всяко гласуване минава с трикове и безпринципни коалиции. Това каза пред журналисти след като излезе от пленарната зала Бойко Борисов.

„Имахме 117 депутата в предишното Народно събрание, а следващата политическа партия имаше 40. Всички опозиционни партии заедно тогава имаха много по-малко от нас. Ние бяхме длъжни при тази категорична подкрепа да направим правителство на малцинството. Тогава Синята коалиция подкрепи създаването на правителство с всичките си депутати, РЗС подкрепи създаването на правителството. Щеше да е предателство към хората да кажа - да, имам 117 депутати, имам подкрепата на две партии. Тогава и Волен Сидеров, и „Атака" излязоха и ни подкрепиха и станахме с подкрепа над 200 депутати. Как тогава да не направиш правителство? Сега виждате, че всяко гласуване минава с трикове и безпринципни коалиции", каза Борисов.

„Нито един от БСП или от ДПС не ми се е обадил. Ако бяха дошли и бяха казали - не искаме да се излагаме и да правим такива неща, дай ни един глас - имаше такава възможност и тя щеше да стане. Времето е толкова трудно. В Румъния не стига, че загуби милиарди евро от европейските фондове, вчера 700 милиона евро глоба им наложи. Това е толкова трудно време, че аз казах, че ще подкрепям в действията си правителството, което ще изберат днес. Но начинът, по който е заченато и избрано, е порочен и грешен. Аз щях да им дам един глас, защото като бивш премиер знам колко е трудно да управляваш в тази ситуация в света", допълни Бойко Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама