Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018322 www.bgdnes.bg

Комунистите заключиха Вейвей в Пекин

Китайският творец и борец за свобода Ай Вейвей получи забрана от комунистите в Пекин да посети откриването на 55-ото Биенале във Венеция, където негово произведение е гвоздеят на програмата.
Най-влиятелният в съвременното изкуство художник и виден дисидент Ай Вейвей е единственият от поканените гости, който на 1 юни няма да пристигне в града на влюбените. 57-годишният противник на режима в Китай трябваше в германския павилион да покаже арт инсталацията си, която пресъздава 81-дневния му престой в таен арест през 2011 г. Тогава без съд, присъда и обвинителен акт Вейвей е задържан на летището в Пекин и тикнат в пандиза. Дни преди това политическият активист критикува комунистическото управление на страната си за липсата на демокрация и нарушаване на основни човешки права. Отговорът на властите е светкавичен - белезници и изолатор. Следва бурен международен протест, който в крайна сметка води до официално повдигане на обвинение срещу известния китайски поет Ай Кинг в укриване на данъци. Психическият терор върху Вейвей продължава два и половина месеца. Президентът Ху Дзинтао и кликата му не успяват да сломят силния дух на художника и го пускат да се брани на свобода. Отмъстителните вождове на Китай не се отказват от идеята да накажат сурово "непослушния" си гражданин. През септември 2012 г. Вейвей е признат за виновен по повдигнатото обвинение и е осъден да плати 2,4 млн. долара глоба. Съдиите са категорични, че художникът е натрупал състояние от експозициите си по цял свят, за което не е внасял данъци в държавната хазна.
Световната си слава Вейвей печели през 2008 г., по време на олимпиадата в Пекин. Въпреки че в родината си е известен много преди това, хората по земното кълбо осъзнават за неговата магия едва по време на откриването и закриването на най-големия спортен форум на планетата, на който той е режисьор. Следват соло изложения на всички пет континента. През 2010 г. китайският вълшебник на арт инсталациите представи в лондонската галерия Tate Modern огромен "килим" от над 100 млн. слънчогледови семки, изработени от порцелан. В годината на ареста му авторитетното списание "Арт ревю" го поставя на първо място в годишната класация Топ 100 на най-влиятелните личности в съвременното изкуство. Той става едва вторият художник след британския му колега Деймиън Хърст, който печели престижното звание. Според предварителните прогнози покъртителното му изложение във Венеция, в което доста живописно пресъздава сцени от живота си в пандиза, ще му осигури титлата и през тази година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама