Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018395 www.bgdnes.bg

Министър Стойнев ще привика още днес ДКЕВР и БЕХ на разговори

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев предаде официално властта в ръцете на своя заместник Драгомир Стойнев. Стойнев ще отговаря "само" за икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски.

"Още от днес започваме интензивна работа, като след часове ще се срещна с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и с директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ)", заяви новият министър Стойнев.

Реклама

Той подчерта, че няма да започне с резки движения, тъй като му трябва време да опознае най-големите проблеми в секторите. "Ще разговарям с г-жа Харитонова, тъй като цената на тока е поставена на фокус. Не е нормално в 21 век в страна-членка на ЕС на хората да им е трудно да си плащат сметките за ток. Чудеса не можем да обещаем, но обещаваме, че стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората", обясни министърът.

"Щом съм тук пред вас, това означава, че съм подготвен и приемам предизвикателството", допълни той. „Шоково увеличаване на цените на тока няма как да се случи", уточни Стойнев.

"Най-удовлетворен съм от създаването на Обществения съвет към министерството, тъй като за първи път всички играчи в енергетиката, в това число и гражданите, се събраха на една и съща маса, в една и съща зала и започнахме да обсъждаме проблемите по същество", отчете се бившият вече министър Асен Василев.

Според Василев, Общественият съвет е ползотворна практика, защото се чуват всички гледни точки. „Съветът беше полезен и на обществото, за да се види, че нещата стават не остават „на тъмно", коментира той.

Най-трудните проблеми, които е заварил Василев, са били двата големи проблема в енергетиката - чисто физическият дисбаланс на системата, както и финансовият дисбаланс и дупките, посочени в докладите на Европейската комисия и на Световната банка.

"Надявам се, че оставяме министерството и икономиката и енергетиката малко по-добре отколкото ги заварихме", отбеляза Асен Василев.

Реклама
Реклама
Реклама