Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018650 www.bgdnes.bg

Мистериите на Хавайските острови

На Хавайските острови има множество древни загадки и местни истории, предавани от поколение на поколение, които продължават да омайват и вълнуват хората. На тези острови, където въздухът е пълен с одухотвореност, а действията на хората - със смисъл, свещени места предизвикват у посетителите чувство на уважение. Най-интересните моменти от хавайската история са забулени в тайна, която не може да се открие в нито един учебник. Легенди, предаващи се от уста на уста, не трябва да се разглеждат като фантастика само защото в тях се разказва за странни неща, в които е трудно да се повярва. В следващите редове ще ви разкажем за някои от тайните на Хавайските острови.

Призрачни привидения предизвикват необясними катастрофи

Камехамеа I, известен още като Камехамеа Велики, обединил всички Хавайски острови под свое управление. От деня на неговата смърт (8 май 1819 г.) местоположението на гробницата му е една от най-големите тайни на Хаваите. Въпреки че ритуалните погребения са задължителни за всички жители на островите, за управителите и кралете церемониите били по-специални и се пазели в тайна. След сложната подготовка на тялото за задгробния живот, която включва отделяне на плътта от костите, следва тайната церемония по погребване на скелета.

Реклама

Мястото на погребението се държи в пълна тайна от хората, на които се възлагала тази почетна работа. Те обикновено били приближени съветници на починалия крал. В случая с крал Камехамеа тази чест била дадена на управителя Улимахейхей (кралят го наричал Хоапили). Костите на крал Камехамеа се смятали за неприкосновени и трябвало да бъдат скрити така, че духът му свободно да се движи в света на боговете.
За да запазят мястото на погребания в тайна и да избегнат нежелателно наблюдение, ритуалът по погребението се извършил през нощта и при пълна секретност. Хората вярвали, че ако някой, особено враг, намери това място, може да получи от костите невероятна сила.

Мнозина вярват, макар че не е напълно потвърдено, че останките от Камехамеа са погребани в пещера в Калоко, близо до езерото Кехаха. Някои по- известни владетели, например Кахекили, велик управител на остров Мауи, също е погребан там. Хората казват, че крал Калакауа наредил да преместят костите на крал Камехамеа в Кралския мавзолей в долината Нууану, но това също са само слухове.

Не съществуват никакви данни, които да подскажат за негативни последствия, които биха настъпили, ако костите на краля, умишлено или случайно, са били изваждани от земята. Противоречивите истории за мястото, където е погребан Камехамеа Велики, не е изключено да са измислени с цел да се запази в пълна тайна гробът му.

Малките човечета менехуне

Менехуне са митични малки хора, хитри и дяволити, които често се споменават в легендите, живеещи навътре в горите на островите. Говори се, че менехуне населявали островите дълго преди пристигането на полинезийците, но те продължават да се появяват в преданията и от сравнително по-нови времена.

Според легендите менехуне били висококвалифицирани майстори строители на храмове, пътища, канута и къщи. Въпреки че обитавали всички острови, най-често са споменавани на остров Кауаи.

Мнозина вярват, че именно тези хора, чиито ръст не надвишавал 60 см, са построили язовира Алелоко, който е най-големият воден резервоар на остров Кауаи. Според легендата за строителството на Алелоко двама кралски шпиони били превърнати в камъни за това, че се осмелили да наблюдават работата на менехуне по време на строежа.

Реклама

И днес в непосредствена близост до язовира могат да бъдат видени два каменни стълба. Построените на ръка стени с йероглифи мнозина смятат за доказателство, че именно Кауаи е любимото местообитание на тези хора.

Старият път за Пали

За стария път за Пали, заменен от разположената наблизо магистрала, също има много необясними истории. Този път е подходящо място за призраци и истории за тях, защото наоколо има гъсти гори и липсва осветление.

Някои разказват, че са видели големи бели фигури, пресичащи пътя пред автомобилите ми. На този път са се случили безброй много катастрофи, за повечето от които няма никакво обяснение.

Наблюдателният пост към Пали е бил място за едни от най-решителните битки на крал Камехамеа при обединяването на Хавай. Това място е обитавано от призраци, които се появяват в определени нощи, а също и привидения на войници, скачащи от скалите. Стара легенда предупреждава, че превозът на свине по магистралата за Пали, съединяваща Хонолулу и Канеохе, е напълно забранен. Хората вярват, че свинете привличат духове и влошават отношенията между богинята на огъня и вулканите - Пеле, и бога на свинете Камапуаа.

Тези, които возят със себе си свински продукти, са в опасност от транспортно произшествие. Хората вярват, че проблемите с автомобили са опит на Пеле да предотврати навлизането на бога на свинете в нейно владение.
Ако нещо, свързано с тази легенда, ви се случи на пътя - авария, катастрофа, - опитайте се максимално бързо да се отървете от месото и ще се избавите от неприятната ситуация. В случай че непременно трябва да превозите месото от прасе със себе си, тогава го загънете в лист от бамбук или бананови листа за защита.

На подветрената страна на стария път за Пали се намира ъгълът на Морган с гигантско дерво, където се случват много срещи с духове и привидения. Някои разказват за появата на тела, висящи на дървото, и загадъчни звуци, идващи отгоре.
Тайните на Хавай продължават да омайват жителите и гостите на островите.
Най-интересните истории съществуват само в устна форма. Ако ви е интересно да узнаете повече, разпитайте местните жители и те непременно ще споделят с вас няколко истории, от които ще ви полазят тръпки.

Червената вода на Вайнапанапа

Множество тайни и легенди са свързани с пещерата Вайнапанапа на остров Мауи. Предания разказват за принцеса Попоалаеа, укриваща се в тази пещера от своя жесток и безсърдечен мъж, управителя Каакеа. Той обаче я намерил и безжалостно я убил. В памет на преждевременната смърт на принцесата водата, течаща през пещерата, станала червеникава на цвят.

Дървото охиа лехуа (Metrosideros polymorpha) расте на височина 304-2740. То е известно със своя червеникав цвят на дървесината и яркочервени цветове. Това дърво се смята за свещено и обикновено го свързват с Пеле - богинята на вулканите, и нейната сестра - Хииака, която била пазител на дървото.
Легендата разказва, че Пеле наредила да унищожат дървото охиа лехуа, след като разбрала, че нейният любим Лохиау имал романтична връзка със сестра й Хииака. Днес действащият вулкан Мауна-Лоа на Големия остров продължава да бълва лава и да унищожава дървото охиа лехуа.

Казват, че ако някой бере плодовете или цветовете на това дърво без разрешение, това може да доведе до сериозни последици: от проливен дъжд до разрушително избухване на вулкана. В наши дни цветовете са защитени от държавата и е забранено да се берат по парковете.

Румяна ГЕНАДИЕВА, "Жълт Труд"

 

 

 

Реклама
Реклама
Реклама