Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018874 www.bgdnes.bg

Биохормони подмладяват и разкрасяват

С помощта на теломерен тест може да се състави карта, показваща рисковете от преждевременно остаряване и болести.

С всеки изминал ден след раждането си вървим към края на нашия живот. Това е не само философия, но и физиология. Всяко деление на клетките ни състарява. Учените откриват причината - в края на хромозомите се намират окончания, наречени теломери, които в процеса на деление на клетките се скъсяват. Научните изследвания показват, че тяхното опасно скъсяване не само причинява състаряване, но води и до сърдечно-съдови болести, диабет, безплодие, рак. Вече има технология - т.нар. теломерен тест, благодарение на който клетка по клетка може да се измери с точност дължината на опасно скъсилите се теломери и да се състави тяхна карта, разказва за иновацията, представена на тазгодишния 11-и конгрес по антиейджинг медицина в Монако, д-р Сияна Живкова, дерматолог от столична клиника. На базата на тази карта могат да се диагностицират рисковите фактори, застрашаващи живота и здравето, и човек да вземе мерки.

Реклама

Натурални хормони ще заместват синтетичните в борбата с женските неразположения, причинени от настъпването на средната възраст, менопаузата, сърдечните заболявания, остеопорозата, е друга новина от конгреса. Те дори ще се борят с остаряването. Става дума за т.нар. хормонална заместителна терапия с натурални хормони, извлечени от растителни източници - например естроген и прогестерон от соя или картофи, обяснява д-р Живкова. Заместителната терапия с био-идентични хормони е найактуалната концепция и при грижата за кожата. Бръчките, възрастовите пигментации, целулитът, алопецията (оплешивяването) - за всички тези проблеми дерматолозите изписват хормон-козметични рецепти, които са съобразени с индивидуалните особености на пациента. Засега обаче те могат да бъдат изпълнени само в Германия, където вече се продават био-идентични хормони във вид на капсули и локални средства - кремове и инжекционни разтвори. Съвсем скоро и българските специалисти ще прилагат заместителната терапия, уверява д-р Живкова.

Истинска панацея в естетичната медицина се оказа колагеновата мезотерапия. Това стана ясно на всички специалисти от повече от 40 страни, събрали се в Монако. От официалната премиера на колагеновата мезотерапия миналата година до днес кли-
ничните изследвания показват, че тя се прилага успешно не само при лечение на белези и стрии, но и при алопеция. Освен с основното си предназначение за биолифтинг и против целулит, у нас тя се използва като универсално "лекарство" за някои естетични несъвършенства. Колагеновата мезотерапия бори успешно отоците на клепачите, двойната брадичка, мастните натрупвания около колената и глезените.

Модерно е да си естествен! След като години наред корекцията на устните се правеше само чрез попълване на повърхностния им слой, сега вече се използва нов филър, който прониква в междутъканното пространство. С него няма опасност да се получи гротескния ефект - човка, категорична е д-р Живкова. Естественият вид на устните е постигнат чрез т.нар. vycross технология, специално създадена за дълготрайност, по-малко отоци след манипулацията и естествено излъчване и усещане.

Новина има и по отношение на ботокса. Той вече се разпределя така, че да запази мимиката и да се избегне "восъчното лице". Освен това е толкова разреден, че няма никаква токсична опасност. Досега дори и за естетични цели при използваната концентрация се получаваше пълно блокиране на мускулните групи. Когато отшумеше действието му, отделните групи започваха да се отпускат и се стигаше до патологично гримасничене, предпоставка за нови и нови бръчки. Това изискваше задължителна нова апликация на ботокс, а е известно, че за целия живот те могат да бъдат между 7 и 10 на брой.

Нова тенденция е при корекциите да се използва само една ампула. Препълването, което си личи, не е проява на професионализъм. С една ампула специалистът може да направи чудеса. Поставена в 1-2-3 точки или векторно в "долината на сълзите", тя прави умората да изчезва, скулите да се повдигат, погледът да се отваря.

Свежата кожа не е въпрос на еднократна процедура, необходими са постоянни грижи и превенция, напомня дерматоложката. До 20-ата година тя се справя без нищо специално, тъй като обмяната на веществата при здравия млад човек е перфектна. В следващите 5 години обмяната се забавя, но организмът компенсира. След това обаче започва разтягането и увисването на кожата и противодействието трябва да се планира с помощта на дерматолог, който да направи план за следващите 10-20 години. Това не означава да бъдем предубедени - трябва да сме информирани, допълва д-р Живкова.

Слава РАДОСЛАВОВА, "Жълт Труд"

Реклама
Реклама
Реклама