Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2019718 www.bgdnes.bg

Пламен Орешарски: Не може от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват

"Нашето общество се намира в състояние на дезинтегритет. Аз и в кампанията повтарях, и вчера повторих, че то има нужда от по-голям интегритет, за да се спрат конфронтациите", каза министър-председателят Пламен Орешарски за БНТ във връзка с протестите на гражданите вчера по време на гласуването на новия кабинет. 

"Хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратница, те са най-активните части от нашето общество, с която трябва да се води диалог", твърди Орешарски.

"Искам да подчертая, че регионалните фондове си остават в Министерството на регионалното развитие", обясни той.

Според думите на Орешарски новото министерство на инвестиционните проекти ще помогне за организацията на страната да поеме големи проекти, да координира изготвянето им.

"Аз имах три дни да съставя кабинета и макар че имах някакви намерения за състава на кабинета, не бих могъл да предвидя всички аспекти", каза той във връзка с кадровата смяна на Калин Тихолов с Иван Данов.

"Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят който и да е в правителството. Грешките се носят винаги персонално", добави той.

Орешарски отрече кабинетът да е обвързан с олигархични кръгове.

"За всеки човек с по-дълга биография може да се твърди, че е имал връзка с една или друга фирма. За мен е важно, че тези хора в момента не са зависими от други компании", коментира Орешарски.

"Гледам на АЕЦ "Белене" като на икономика, а не като на политика. Ако има необходимост от този проект, има смисъл да се мисли за реализацията му", добави той.

"Проектът е започнал, има инвестирани средства, има и арбитражен иск, който не е за малка сума - 2,5 млрд. лв. За сведение, дори Сребърният фонд е по-малък. Ще се консултирам с юристи за иска, както и с икономисти за проекта "Белене". Едва тогава мога да внеса в парламента цялостно решение. В момента не мога да дам категоричен отговор дали ще продължим проекта, или не", обясни министър-председателят.

Той заяви, че ще се търси инвеститор, като целта е в строителството да бъдат наливани колкото се може по-малко пари от данъците на българските граждани. Орешарски съобщи, че ще бъде изготвен стабилизационен план в енергетиката, една от първите цели на който ще бъде да не се повишават цените на електроенергията. Орешарски е категоричен, че няма да се съобразява с интересите в енергетиката на когото и да е. Според него закриването на Българския енергиен холдинг няма да реши проблемите в сектора. Той смята, че това е по-скоро второстепенна мярка.

"Всички препоръки на Европейската комисия с изключение на една съвпадат с нашата програма", заяви премиерът. Това е изравняването на пенсионната възраст. Според Орешарски засега идеята е тя да не се покача повече, но смята да обсъди въпроса с Комисията.

"Не може още от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват. И аз няма да имам нищо против да ми се увеличи заплатата, но това ще се случва поетапно, ако има такава възможност. Имаме идея в края на мандата минималната работна заплата да стане 450 лева. И след няколкото мандата няма да стигнем Германия, Великобритания", категоричен е Орешарски.

"И за мен минимална заплата 450-500 лева означава бедност, но това са реалностите. За мен по-важно е да намалим безработицата, която ни връща като развитие с години назад. Трябва да бъдат разкривани трайни, а не временни работни места", смята още той.

"За пенсиите, ще се опитаме да възстановим така нареченото "швейцарско правило" - автоматично индексиране на пенсиите", каза още министър-председателят.

Премиерът още веднъж потвърди позицията, че ще се върви към отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места. Той заяви твърдо намерение за ограничаване на контрабандата на цигари.

Държавната администрация има намаляващ капацитет. Всички, които си вършат професионално работата и имат квалификация, могат да са спокойни за работните си места. Няма критерии- назначени сега, в миналото, познати на един или друг", твърди Орешарски.

"Областните управители ще бъдат сменени в най-скоро време, защото са политически лица", добави той.

"Плановете ми са за цял мандат, ако други причини го прекъснат, това е друго", твърди премиерът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама