Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2019734 www.bgdnes.bg

Йовчев: Калин Георгиев иска да напусне системата

"В МВР ще има и структурни, и кадрови промени, които ще бъдат определени на база на няколко критерия, по които всеки ще бъде оценен- лоялност към системата, компетентност", отговори новият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред ТВ7 на въпрос дали главният секретар на МВР ще бъде оставен на поста си.

„Всички, които не са лоялни, не са компетентни, не са съпричастни към дейността на министерството и към резултатите, които постига, няма да имат място на ръководни постове. Така че ще има промени в тази посока. Калин Георгиев е заявил желание да напусне системата, заявил го е и пред мен. Така че няма да правя оценка на дейността му. Все още нямам идея кой може да го замени на поста", коментира той.

„Аз съм с много добри впечатления за него, оценявам го като наистина много интелигентен, подготвен човек, кадър на МВР", коментира още министърът на вътрешните работи.

Новият вътрешен министър Цветлин Йовчев не е свързан с Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и с други бивши управляващи. Приел е поканата на премиера Пламен Орешарски като отговорен експерт, който се ръководи от личните си убеждения и от законите.

Той предвижда структурни промени в МВР и обеща резултати до няколко месеца.

Обсъжда се отделянето на Специализираната дирекцията "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в самостоятелна агенция и изваждането на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) от МВР.

Реклама

Цветлин Йовчев подкрепя идеята и смята, че при добро взаимодействие между институциите промяната може да се реализира без проблем и да повлияе благоприятно върху работата на службите.

Вътрешният министър възнамерява да затегне контрола върху дейността на служителите на МВР и използването на специални разузнавателни средства (СРС). Той се разграничи от начина на работа на бившия премиер Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, като заяви, че ще покаже едно съвсем различно поведение при управление на повереното му силово ведомство.

Йовчев гарантира, че всеки граждански сигнал за нарушения в МВР ще бъде разследван.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама