Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2019988 www.bgdnes.bg

Мето Илиенски обявен за мъртъв

Мистериозно изчезналият бос на ВИС-2 Методи Методиев - Мето Илиенски официално е обявен за мъртъв от властите. Това е станало с решение на Софийския районен съд от 2010 г., който обявява за негови наследници съпругата му и дъщеричката им. Въпреки окончателното произнасяне на магистратите двете дами нямат никакъв шанс да докопат митичното имане на подземния бос, показа проверка на "България Днес". Според документите, докато Яна Методиева и 12-годишната Мина са чакали решението на съда, бивши авери на Мето успяват да прилапат голяма част от къщите и апартаментите му. Така за семейството на подземния бос остават само две кухи фирми и трохи от многомилионното наследство.

Соченият за финансов мозък на ВИС-2 Методиев е в неизвестност от 29 ноември 2003 г. След среднощно обаждане по телефона Илиенски излиза от дома си за спешна среща. Обещава на близките си да се върне до няколко часа. Вместо с обичайната си охрана Методиев изрично настоява да бъде сам. Потегля в неизвестна посока с чакаща го отвън кола и повече никога не се появява. Малко преди това подземният бос предприема изненадващ ход, назначавайки за управител на фирмите си никому неизвестния Румен Илиев.

Реклама

Няколко дни след изчезването съпругата му Яна Методиева го обявява за издирване в МВР. Ченгетата разпитват десетки негови приятели и врагове, но следа така и не е открита. Междувременно мистериозният пълномощник Румен Илиев продължава да движи легалния бизнес на боса, без да се съобразява със съпругата му. Очаквано Яна Методиева не е доволна и веднага подава молба съпругът й да бъде обявен за мъртъв. Заради липсата на труп или доказателства, че Илиенски е убит, съдът категорично отказва. След обжалване на 22 май 2007 г. магистратите обявяват Методи Методиев за изчезнало лице. Това дава право на съпругата на Мето Илиенски да поеме управлението на фирмите му "Андромеда - 96" и "Мина 2002". Решението така и не влиза в сила, защото дотогавашният управител Румен Илиев го обжалва. Следват още три години съдебни перипетии и на 8 юни 2010 г. съдът обявява Илиенски официално за мъртъв от деня на изчезването му през 2003 г. Без да губи и секунда, вдовицата на подземния бос веднага си вади удостоверение за наследник и прави опит да прибере имуществото му. Оказва се, че огромното богатство на Мето Илиенски се е изпарило безследно. Според документите към онзи момент и двете му фирми не развиват никаква дейност. Нямат и почти никакво имущество. Единствено "Мина 2002" притежава половин паркинг в центъра на София, който вдовицата Яна наследява, след като става собственик на двете фирми. От протокола става ясно, че половината от тях се падат на дъщеря й Мина, но заради непълнолетието дяловете се прибират от майка й.
Разпродадено е и голяма част от имуществото, което висаджията притежава като физическо лице. Проверка в имотния регистър показва, че днес собственици на десетките парцели и апартаменти са бивши авери на Мето Илиенски. Сред тях е и бившата шефка на митницата в Горубляне Снежина Ангелова. Според документите в имотния регистър тя и децата й са се сдобили с огромен апартамент, магазин и две къщи в София, собственост на Мето Илиенски.

Ангелова бе сочена за един от най-доверените хора на подземния бос. Преди години управляваният от нея пункт се прочу като входна врата за контрабандните канали на ВИС-2. През Горубляне минаваха голяма част от стоките, които фирми на групировката внасяха от Китай и Турция. Каналът бе разбит през 2005 г. след акция на НСБОП. Тогава Снежина Ангелова бе арестувана в момент на взимане на подкуп в размер на 13 000 лв. Срещу тези пари тя трябвало да обмити на занижени цени определено количество стоки, внесени от Турция с фалшиви документи. Седмица след акцията тогавашният заместник-директор на НСБОП Донка Георгиева съобщи, че в периода февруари-декември 2005 г. само от нелегалния внос на турско карго по разбития контрабанден канал и от последвалото източване на ДДС държавата е ощетена с 10-11 млн. лева. Впоследствие започна дело, но до присъди до момента не се е стигнало.
По подобен начин е сменена собствеността и на скъпарската къща, където е адресно регистрирана вдовицата на Илиенски. След серия подобни сделки от огромното имущество на Методи Методиев за Яна Методиева остават само трохи. Сред тях е огромно жилище от 201 квадрата на столичната ул. "Александър Пушкин". Впоследствие вдовицата препродава апартаментът на футболиста Даниел Боримиров.

Очистиха и последния свидетел

Убитият по време на лов в края на 2012 г. шеф на Национална спортна база Петър Божилов е последният човек, който е видял жив Мето Илиенски. След неговата мистериозна смърт изчезна и последният шанс да бъде разкрита тайната в колата на кого точно се качи Илиенски, преди да изчезне безследно. На 29 ноември 2003 г. мобилният телефон на гангстера иззвънял. Номерът му бил познат и той вдига. Преди да се качи на колата, казва на жена си и на чакащия в двора Петър Божилов с кого отива да се види. По това време спортният шеф е един от хората на Мето, чиято задача била да върти далаверите в стоковия базар ДИлиянциУ, завзет от ВИС-2. Мето му имал пълно доверие и затова му поверил да движи всичко около тържището и да прибира оборотите. Макар да знае името, през годините Петър Божилов така и не посмява да го каже. Включително и на ченгетата, които разследват изчезването на подземния бос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама