Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2020008 www.bgdnes.bg

Троянеца става адвокат на мафията

Една от най-популярните мутри в Бургас Георги Николов-Троянеца е решил да завърши висше образование в затвора.
Николов беше осъден да лежи 5 години в пандиза за склоняване към проституция и заснемане на порнографски материали с непълнолетни момичета. Отделно според решението на съда той трябва да плати глоба в размер на 12 хиляди лева. Троянеца обаче е решил да оползотвори пълноценно времето си зад решетките. Той вече е подал молба до ръководството на затвора, че иска да учи задочно право, докато изтърпява наказанието си.

Троянеца е посочил и конкретна европейска програма, която дава възможност образованието в затворите да бъде финансирано чрез пари от ЕС. Николов е дал и примери с други държави и места на лишени от свобода като Швеция, Испания и Австрия. В тамошни затвори в последните десет години юридическо образование са получили над 50 затворници. Това е дало право на бургазлията да поиска да започне образованието си. Той е дал гаранции, че ще плати и всички допълнителни такси, които се полагат за ангажиране на лектори и преподаватели и за учебно-методическа литература. Желанието на Троянеца било, като излезе от пандиза, да стане адвокат на всички местни мутри, които са обвинени в различни деяния. Още отсега той е получил уверения, че ще има богата клиентела не само от Бургас. Така любителят на екзотични влечуги иска да стартира живота си наново.

Очаква се отговор от управата на Бургаския затвор да има най-рано през септември. Заради нестабилната политическа обстановка няма яснота каква ще е съдбата на шефовете и на по-висшия персонал. Още повече че самият пандиз в Бургас има лоша слава заради постоянните скандали с внасяне на наркотици и мобилни телефони и ВИП обслужването на определени затворници. Георги Николов-Троянеца беше задържан в Бургас за сводничество през есента на 2010 година. Известен е като един от най-големите врагове на Димитър Желязков-Очите. Името му беше замесено в купуването на гласове по време на местните избори в Созопол през 2007 г. Негови хора участваха в кървав сблъсък със Страхил Капелов - един от най-приближените на Очите човек, през същата година. През 2004 година срещу Жоро Троянеца е образувано досъдебно производство за организиране и ръководене на престъпна група, което обаче не стигнало до съда поради липса на доказателства. През март 2011 г. Районният съд в Бургас призна за виновен Троянеца и Константин Стоев Ганчев (по прякор Мудния) за виновни за трафик на хора, незаконно притежание на наркотици, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Съдът наложи на двамата наказание по 8 години лишаване от свобода и глоба в размер на 17 000 лева. С присъдата бяха отнети в полза на държавата и лек автомобил ДМерцедесУ и мотопед ДШенке киУ, собственост на Ганчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама