Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2020039 www.bgdnes.bg

Ето го тройния убиец в затвора

18 години решетки за клането на 4-годишното си братче, баща си и мащехата

Кристина ДИМИТРОВА

Тройният убиец Димитър Кънчев, който бе осъден на 18 години затвор за клането на на семейството си, вече е в затвора. В сряда в 17 часа кола на съдебната власт дойде да го прибере от дома му в столичния квартал "Гео Милев". След 5 оправдателни присъди на всички инстанции 34-годишният мъж бе пратен за дълго време в студената килия на Софийския затвор от върховните магистрати. Присъдата им бе оповестена на 27 май. Два дни по-късно прочулият се като тройния убиец от "Гео Милев" получи и официалната си призовка да се яви за привеждането му в пандиза. В последния момент съдебната охрана реши лично да го ескортира до затвора. Ченгетата трябваше да пристигнат около 16.30 часа пред дома, където на 2 май 1997 година бяха избити баща му Николай Кънчев, мащехата му Миглена, а 4-годишното му братче бе заклано.

Димитър Кънчев чакаше търпеливо органите на реда на терасата в просторния фатален мезонет с чаша кафе в ръка. Докато ченгетата закъсняваха в продължение на 40 минути, пред дома му се появи адвокатът Слави Димитров, за да види клиента си за последно на свобода.

Реклама

Делото срещу Димитър Кънчев се точи цели 16 години. Първоначално негов защитник е маститият адвокат Марин Марковски, който извоюва оправдателна присъда на първа инстанция за подсъдимия. След като няколко пъти той е оневиняван от различни съдебни състави на няколко инстанции, на 16 май 2011 г. Кънчев е осъден за първи път ефективно. Сега ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд, което бе за 18 години лишаване от свобода. Съдиите решиха, че срещу Димитър има доказателства, че той е застрелял баща си Николай след пореден скандал за пари. Родителят отказвал да финансира сина си, който профуквал мангизите по хазартни игри. След това застрелял и мащехата си и втора съпруга на Николай - Миглена, защото се появила внезапно в стаята и видяла мъртвия си мъж. Накрая Димитър заклал 4-годишното си братче, за да не го издаде, пише още в материалите по делото. Тройното убийство в мезонета на семейство Кънчеви в кв. "Гео Милев" в София стана на 2 март 1997 г. Трите трупа бяха открити ден по-късно. Няколко часа след това 17-годишният тогава Димитър прави пълни самопризнания и води криминалистите до контейнера, в който изхвърлил ръкавиците си след тройното убийство. Те са намерени там. Впоследствие Димитър се отказва от показанията си. Адвокатите му твърдят, че по време на разпита Димитър е бил упоен с диазепам и други успокоителни и не е разсъждавал трезво. Тезата им обаче беше оборена от съдебно-психиатричната експертиза, от която става ясно, че Кънчев по време на разпита е бил в състояние да дава адекватни отговори и да ръководи постъпките си.
Минути преди да бъде отведен в затвора, Димитър Кънчев даде последното си интервю пред вестник "България Днес".

Осъденият:
Невинен съм, ще се боря!

- Г-н Кънчев, какво смятате за присъдата си от 18 години затвор?
- Това е пълна лудост и безумие. Аз съм невинен и всичко срещу мен е поръчково. Не може да има безброй оправдателни присъди срещу мен, а накрая да ме изкарат убиец, и то троен. По време на процеса е имало натиск и аз ще продължавам да се боря.
- Кой е оказвал натиск и върху кого?
- Имам данни и съм чул, че са обещавани висши постове. Срещу мен до последно нямаше доказателства. Например за ръкавиците, които уж ме уличават. В първата експертиза се твърди, че са изцапани с кръв и отвън, и отвътре и че по тях има мое ДНК. Втората експертиза обаче установява, че те са напълно чисти. Освен това по делото има вещи, които не са мои. Те са били подхвърлени.
- Страх ли ви е от затвора?
- Не, не се страхувам от нищо. Доказателство за невинността ми е фактът,. че в момента стоя и чакам търпеливо да дойдат да ме вземат. Не съм бягал, не съм се крил. Вярвам, че скоро ще изляза на свобода, защото никого не съм убил.
- Но все пак присъдата на ВКС е окончателна?
- Да, но аз смятам да придвижа материалите по делото и да се боря в Страсбург. Няма да се предам. Ще се боря докрай. Имам и други намерения, да улича конкретни хора.
- В момента чакате да ви вземат със съдебна охрана, как се чувствате?
- Притеснявам се, но не за първи път ще съм в затвора. Аз прекарах година и 7 месеца там, надеждата ще ме поддържа.
- Осъден сте за смъртта на най-близките си - баща ви Николай, жена му и 4-годишното ви братче. Остана ли някой от близките ви до вас по време на процеса?
- Да, имам много приятели, които ме подкрепят, за което им благодаря.
- Как се отразява 16-годишният процес на личния ви живот?
- Критично. Засега нямам здравословни проблеми, но психически съм сринат.
- Появи се информация, че празнувате и харчите пари на поразия по столични заведения. Вярно ли е това?
- За конкретния случай - беше на Антоновден. Бях на имен ден на приятел. Той познаваше групата, която имаше участие. Той черпеше и сам си плати сметката. Просто ми даде парите на мен, за да ги дам на сервитьора. Това не са мои пари. Аз нямам такива средства да черпя наред. Дори не съм платил хонорар на адвоката си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама