Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2020068 www.bgdnes.bg

Не могат да пипнат парите на Галеви

 8 адвокати бранят 4 млн. лв. на дупнишкото дуо

Безследно изчезналите братя Галеви запъват делото за конфискация на незаконното им имущество. Това стана ясно вчера по време на заседанието на Кюстендилския окръжен съд.
Магистратите решават дали да бъдат прибрани 4,3 милиона лева от Ангел Христов, Пламен Галев и техните съпруги.

Изненадващо, членове на известната като комисията "Кушлев" поискаха самите Братя Галеви да се явят в съдебната зала, въпреки че дупнишкото дуо е в неизвестност вече повече от година.

Реклама

"Самото искане страда от съществени правни и доказателствени противоречия. Израз на това беше и видимата злоупотреба с право да бъдат призовани лично в съдебна зала така наречените Братя Галеви, за да отговорят на въпросите на комисията. Констатирано е, че тези лица ги няма в България", каза адвокат Анани Константинов, един от четиримата особени представители на Пламен Галев по воденото дело. Общо защитниците, които вардят над 4 милиона лева на скандалните бизнесмени, са осем.
Над един час вчера юристите настояваха, че придобиването на спорните милиони не съвпада с периода на действие на организираната престъпна група, за която Галеви бяха осъдени миналата година на последна инстанция. Освен това защитниците искат да бъде уточнено кое точно имущество се има предвид, след като има влязла в сила присъда, според която се отнема 1/3 от имането на Пламен Галев и 1/4 от това на Ангел Христов.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 12 септември. Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189, като от всяко от двете лица се претендира приблизително половината от сумата.
Имуществото, което подлежи на конфискация, включва девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 фирми - Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете, регистрирани в България. "Братята" са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британски Вирджински острови. За отнемане са описани и недвижими имоти в с. Ресилово, община Сапарева баня, които включват и имение с площ 10 663 кв.м. Подлежи на конфискация и сума над 800 000 лв. по банковите сметки на скандалните бизнесмени.

Бойният арсенал на дупнишките бизнесмени също е застрашен. Пламен Галев е собственик на 7 пистолета и 2 револвера "Смит и Уесън". Сред пищовите на престъпника се открояват 4 с марката "Глок". Бившият командос е рекетирал на воля в Дупница и в региона, плашейки жертвите си и със "Зиг Зауер", "Дейвис" и "43". Галев е направил регистрация в МВР и на 3 ловни карабини. Другият "брат" - Ангел Христов, също притежава боен арсенал, който би му стигнал да въоръжи цялата дупнишка полиция. Гангстерът е регистрирал в МВР 8 пистолета, 4 пушки, един револвер и 2 ловни карабини.

Офейкаха преди година

Бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев духнаха от България през май месец миналата година, след като Върховният касационен съд обяви окончателните им присъди от по 4 и 5 години затвор. На 9 май те бяха обявени за общодържавно издирване, а по-късно - и за международно издирване и с червена бюлетина. До момента тяхното местонахождение е неизвестно. За една година дупнишките мафиоти бяха "пратени" от медиите по цялото земно кълбо. Най-упорити са слуховете, че са в ЮАР, следвани от версията "приютени в Дубай от Таки". Други източници ги "изстрелват" в Доминикана, Бразилия и дори Русия. Твърдеше се, че мафиотите са тръгнали по стъпките на Чарлз Дарвин и са се установили на архипелага Галапагос, известен с гигантските си костенурки. Преди месец пък плъзна мълвата, че български дипломат в Прага е приютил Братя Галеви за 500 000 евро. Последният слух около скандалното дупнишко дуо е, че са били ликвидирани. Криминалисти пък допускат, че дупнишките фараони сами пускали слухове за смъртта си, за да бъде прекратено издирването им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама