Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2020195 www.bgdnes.bg

Съдят майка, зарязала децата си заради ротативки

28-годишна майка от град Елена застава пред съда заради безотговорно отношение към трите си деца. А. И. ги зарязвала през целия ден и се прибирала едва късно вечер.
Разследването срещу майката започнало по сигнал на възмутени съседи. Комшиите алармирали общинската управа на балканското градче, че жената не се грижела за децата си. Хората обаче искали да останат анонимни, но институциите да се размърдат и да проверят как живеят невръстните хлапета.

Така през периода от 17 до 27 май са били извършени 4 проверки от чиновници в кметството съвместно с полиция и служители от отдел "Закрила на детето". Констатирано е, че А. И. редовно изоставяла две момичета на 3 и 8 години и момченце на 10 г. без надзор.
Безхаберната майка по цял ден се застоявала пред ротативките и проигравала детските и социални добавки.

Реклама

"Установихме, че жената не полага достатъчно грижи за децата и с това създава опасност за тяхното физическо и морално развитие. Когато отидохме в дома им, заварихме неописуема мизерия. Майката беше оставила на дечицата си да ядат вкиснат боб. Голямото момиченце се грижеше за невръстните си братче и сестриче", разказаха от общинската администрация в Елена.

Чиновниците се принудили няколко пъти да купуват храна на трите хлапета. Занесли им и дрешки от направено дарение.

По случая в полицейското управление в Елена е образувано бързо производство срещу А. И. по чл. 182 от НК за липса на родителски грижи и оставяне на малолетни деца под надзор. Наказанието е до една година затвор, поправителен труд или обществено порицание. Задействана е и процедура за отнемане на децата от майката и настаняването им в социално заведение, но засега те са оставени при нея. Бащите на децата пък били неизвестни, а единият, който май бил родител, наскоро излязъл от затвора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама