Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2021364 www.bgdnes.bg

Семейни войни тресат фамилия Боевски

Ожесточени семейни войни разтърсват фамилията на Гълъбин Боевски, научи "България Днес". Олимпийският ни шампион бе заловен в Сао Пауло през октомври 2011 г. със 7,2 килограма кокаин и оттогава се намира в затвора "Итаи" в Бразилия. През това време в България се е развихрила безмилостна борба за подялба на фамилното имане. Добрият тон между родствениците отдавна е заменен от съдебни спорове, довериха познати на семейството.
Съпругата на Гълъбин - Красимира Боевска, е успяла да си извади пълномощно, по силата на което се разпорежда с всички фирми и имоти на мъжа си.

Всеки месец Красимира се опитва да отиде до Бразилия, за да види мъжа си и да се разплати с тамошните адвокати, взимащи солени хонорари.

 Близки до фамилията издават, че само за телефонни разговори в семейството плащали по неколкостотин лева на месец. Тези и още куп други разходи сериозно намалили бюджета на семейството. Вероятно заради финансовите затруднения Красимира е решила да заведе дело и за собствеността на фамилната къща в Кнежа. Въпреки че била построена от вуйчото на щангиста, тя се водела на името на Гълъбин, което улеснявало прехвърлянето на собствеността, твърдят запознати.

Реклама

"Вероятно и тази къща ще опита да продаде, а 10 години чичо на Гълъбин - Христо, работеше с един трактор, за да намери пари и да я вдигне от нищото. На първия етаж беше определено да се отвори кафенето, а горе да се построят два апартамента. Отначало се знаеше, че само половината от имота е на Гълъбин", обясняват жители на Кнежа, запознати със семейния разкол. Въпреки тази уговорка Красимира е завела дело, за да може да получи собствеността върху цялата къща.
"Възможно е Гълъбин дори да не знае какво се случва в България", подозират хора от Кнежа. Въпреки това Красимира ударно разпродава семейното имущество, за да успее да се справи със сериозната финансова криза, в която изпадна след ареста на мъжа си. Оказва се, че сред кредиторите на шампиона не са само банките, но и мастити подземни босове.

Първоначално крехката съпруга на Гълъбин трябваше да покрива 2 милиона лева дълг, оставен от съпруга й. Сумата вече е набъбнала значително, тъй като борчовете на семейството растат непрекъснато. Кредиторите на семейството са изнервени и от неясната ситуация със съдбата на щангиста и предпочитат възможно най- бързо да си съберат дължимото.
За да успее да покрие най-належащите разходи, Красимира е обявила почти всичко за продажба. Най- напред на пазара беше пуснат известния фитнес център на Боевски, който се помещава на стадион "Васил Левски". За да го открие през 2003 г., световният шампион поискал заем от врачанския гангстерски бос Валтер Папазки в размер на 200 000 лева. След като мафиотът влезе в затвора през 2009 г. с присъда за убийство, кредитът на Боевски беше наследен от столични мутри.
300 000 лева пък са задълженията на семейството към банките заради няколко ипотечни кредита. С парите преди няколко години е купено просторно жилище в Царево, както и апартаментът, в който живеят Гълъбин и Красимира. Световният шампион е теглил голям кредит и за отварянето на нов фитнес клуб в столичен мол. Като се прибавят и дълговете на още няколко фирми на Гълъбин Боевски за търговия с хранителни стоки и зърно, задълженията достигат почти до 2 млн. лева.

Отказаха да го назначат за треньор

Бразилското правителство категорично отказа да назначи Гълъбин Боевски за старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести, който евентуално трябваше да подготви за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Решението по право е на президента на тамошната федерация по щанги Енрике Монтейро. Вместо Гълъбин на поста старши треньор се завръща позорно изгоненият през последното лято румънски наставник Драгуш Дору Станица.
Боевски се надяваше на тази възможност, тъй като това щеше да съкрати почти наполовина престоя му зад решетките и да облекчи режима му.
Единственото, което остава на олимпийския ни шампион, е да се труди в зандана. Според правилата на затвора ДИтаиУ, където Гълъбин се намира в момента, шест дни работа съкращават престоя с един. Така, ако той се труди всеки ден, ще излезе най-рано на седмата година, една от които вече мина.

Надява се на третата инстанция

Гълъбин Боевски се надява на последната инстанция в латиноамериканската държава - Висшия федерален съд, да намали наказанието му от 9 години и 4 месеца. Тежката присъда бе издадена през май 2012 г. и потвърдена от апелативните магистрати през октомври същата година. Максималното наказание, което Боевски можеше да получи, бе 20 години затвор.
Щангистът бе задържан на 24 октомври 2011 година на летището в Сао Пауло с около 9 килограма кокаин, скрити в специални тайници в куфарите му. Той се връщал към България заедно с дъщеря си Сара, която бе на турнир по тенис в южноамериканската страна. Оттогава той се намира в затвора край Итаи.
В затвора шампионът пропусна и раждането на първото си внуче.

На 26 октомври м.г. приятелката на сина му Пол - Капка, написа във Фейсбук "2,474 кг тежи моето бебенце...".
Боевски загуби и баща си, докато е в затвора ДИтаиУ. Часове след като научава новината за отказа на апелативния съд в Бразилия да намали присъдата на Гълъбин, баща му Пепи Боевски почина в семейната къща в Кнежа. Той се спомина на 30 октомври след тригодишна борба с рака.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама