Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2022477 www.bgdnes.bg

Цветанов: Калин Георгиев отказа да участва във фалирането на МВР

"Калин Георгиев подаде оставка, защото не иска да участва във фалирането на МВР." Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебата за промените в Закона за ДАНС. Цветанов цитира доклад на ОЛАФ по времето на Тройната коалиция, според който в страната липсва ангажимент за предприемане на бързи действия от публични органи, когато има измами.


„ОЛАФ установи случай на нарушаване на поверителността, изтичане на информация и предаване на информация на лице от престъпния свят," заяви Цветанов. За първи път от въвеждането на механизма за сътрудничество и подкрепа беше предприета борба срещу организираната престъпност, посочи Цветанов, цитирайки доклад на комисията. Той цитира и оценка на Държавния департамент на САЩ по отношение на наркотиците за 2007 г. „България се превръща в център на производство на синтетични наркотици. Тромава съдебна процедура".

Реклама

За 2010 г. в доклада се казва: „Новото правителство демонстрира политическа воля за борба с организираната престъпност. Правителството на САЩ ще продължи да подкрепя България", посочи Цветанов. „Това е оценката. Във всички доклади беше изведен диалогът, който има с правителството на ГЕРБ. Тези, които говориха, нека да си припомнят с какво свързвахме ДАНС през 2008 г. - със случая „Галерия". В делата като „Килърите", за голямо съжаление, имаше споменати депутати от Коалиция за България", коментира Цветанов. „Знам, че няма да ме уважавате. Искате да върнете системата за сигурност в онова, което беше споменавано в докладите като недостатъци", заяви Цветанов.

"Днес сме свидетели на възстановяването на организираната престъпност с политическите решения, които се взимат в българския парламент. ДАНС се смята преимуществено за служба на контраразузнаването, но как може тя да се превръща в полицейска структура с разследващи функции? В Германия контраразузнаването е отделна служба в МВР, в Испания и Франция разполагат с повече от една служба, които са част от МВР", заяви Цветанов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама