Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2022656 www.bgdnes.bg

Болно и второто дете на 65-годишната майка

Иво АНГЕЛОВ

И второто дете на най-възрастната българската майка - русенката Красимира Димитрова, има проблеми със здравето, научи "България Днес". Тригодишната вече Мери има усложнения със зрението си, а майката упорито търси помощ в родния си град Русе.

Д-р Красимира Димитрова шокира цяла България, когато през май 2010 година, когато беше на 62 години, роди две момиченца. Близначетата Мери и Жаклин бяха извадени чрез секцио и бяха недоносени - съответно с тегло 900 и 500 г. Впоследствие обаче Жаклин почина въпреки тежка операция на червата и денонощните медицински грижи.
След стабилизиране на състоянието й Мери беше преместена в столицата, където единствено можеше да й бъде проведена специализирана очна терапия. Проблемите на детето с очите започнаха още при раждането, защото е недоносено. Сега обаче заболяването се е изострило и са необходими нови очни изследвания. Димитрова през последната седмица е била в Русе, където търсела помощ от социалните служби, за да й бъде оказана подкрепа за лечението на 3-годишното момиченце.

Реклама

"Благодаря ви, че се интересувате от здравето на семейството ми, но съм си обещала, че повече няма да говоря по тази тема. Също така съм взела решение да спра публичните си изяви, за да мога на спокойствие да гледам детето си", заяви пред "България Днес" най-възрастната родилка в България.

Заради огромния интерес към себе си и дъщеричката си Димитрова реши да напусне Русе. Тя признаваше, че не може да излезе на разходка с детето, без да се съберат стотици любопитни хора, като постоянно имало желаещи да се снимат с нея. Така тя се премести в Плевен, където преди години в местна клиника пенсионираната психиатърка зачена ин витро с донорска яйцеклетка. Така тя е по-близо до наблюдаващите лекари, които често могат да проверяват здравословния статус на нея и Мери. Раждането на Димитрова предизвика мащабен скандал в страната, като обществото се раздвои в мнението си дали толкова възрастни жени трябва да се подлагат на ин витро процедури.

 

Приятелка с румънска рекордьорка

Димитрова е голяма приятелка с най-възрастната родилка в Румъния и двете често си гостуват.

68-годишната Адриана Илиеску има дъщеря на 8 години, което я прави рекордьорка в северната ни съседка. Румънката била преподавател по литература в Букурещкия университет. В тежкия си живот имала несполучлив брак, развод, аборт и тежко заболяване.

Димитрова и Илиеску бързо се сближили, като логично тема щ1 в разговорите им била отглеждането на малките им деца. Двете възрастни жени също обсъждали вирусите, които върлуват по родните географски ширини и какви мерки трябва да се вземат, за да предпазят децата си от заболявания.

Реклама
Реклама
Реклама