Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2022907 www.bgdnes.bg

Катерач оцеля в лавина плувайки

Какво трябва да направите, ако ви застигне лавина и нямате въздушна възглавница?
- Да плувате!
Именно движения наподобяващи плуване в снега спасиха живота на британец, слизащ от връх Монблан.

"Той е бил ударен с пълна сила от лавина, но вместо да бъде затрупан под нея, успял да я овладеете, "плувайки" в нея около 700 метра", разказва началникът на полицията в италианския град Аоста. Плуването на алпиниста действително му помогнало да остане на повърхността на снега и да бъде в състояние да излезе от лавина.
След като лавината спряла, хеликоптер на планинските спасители дошъл и откарал пострадалия и двамата му спътници по катерене до близката болница. Спасителни екипи казват, че британецът има само порязвания и натъртвания.
"Той се качи върху лавината, носеше се близо до върха ? и успя да се измъкне накрая", разказва шокиран един от катерачите.
Специалистите препоръчват проверка на местните прогнози за времето преди да заминете в планината. Но, ако все пак се окажете в лавина без съоръжения за безопасност, “плувната” техника може да ви помогне да излезете над снега. Ако се окажете затрупан под лавина, трябва да се опитате да изтегнете едната си ръка право нагоре, образувайки въздушен джоб с другата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама