Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2023601 www.bgdnes.bg

Ченге ни заграби нивите

"Полицаят от РПУ - Роман, Велислав Василев ни заграби нивите и без разрешение ги обработва години наред." Това се оплакаха пред "България Днес" хора от село Синьо бърдо.
"Синко, моля те, помогни ми, че тук е страшно беззаконие. На теб разчитам, защото полицията и кметът си затварят очите за безобразията на Велислав", проплака възрастна жена от селото, чиито ниви от години се обработват от ченгето. Без да е дала разрешението си за това или да й се плаща дължимата рента. Пенсионерката разказва, че многократно е пускала жалби, но без резултат.
"Ти гледай да не приказваш много, че ще ядеш шамари", отговорили й чиновници от община Роман. От полицията пък не благоволили да й обърнат внимание.
От разказите на прецаканите хора става ясно, че служителят на закона действа по два начина. При единия съпругата и синът му, които се водят земеделски производители, издирват парцели, които не са заявени за обработка в земеделската служба. Макар да се водят собственост на конкретни хора, земите веднага се обявяват за безстопанствени. В този случай общината има право да ги даде под наем на всеки желаещ. По тази схема през последните години десетки хора от Синьо бърдо установяват с потрес, че не са собственици на земите си, след като Велислав Василев започва да ги обработва. Как точно е възможно подобно безобразие, отговор няма и до днес въпреки десетките жалби на пострадали до полиция и прокуратура.
"Всички пишем до полицията и общината, а резултат няма. Когато дойде време да се действа, става ясно, че няма СДС, ГЕРБ или БСП. Всички стават на едно и дружно си прикриват далаверите", допълва и друга от пострадалите - Диляна Маркосян. Според кадастъра в земеделската служба тя и роднините й са собственици на няколко десетки декара земя в Синьо бърдо. Макар да не са подписвали договор за аренда, повечето от нивите години наред се обработват от полицая Велислав Василев. Маркосян разкрива и другата схема на ченгето.
"В повечето случаи става дума за парцели по 1-2 декара. Когато Велислав е започнал целия блок, изведнъж установява, че тук-там има и земи на различни хора. Вместо да се мъчи да ги заобикаля, почва да оре наред, без да иска разрешение. Ето, вижте, такава е съдбата и на моите земи", ядно обяснява Маркосян, докато сочи мистериозно засятата си с царевица нива.
"Това го е направил Велислав. Няма как да отрече, защото са го виждали десетки хора как лично идва с трактора. Грешки не могат да станат, защото след земеразделянето си знаем реалните граници на нивите. Това парче земя със сигурност е мое и не го обработвам аз, а Велислав", допълва жената.
По този начин миналата година пострадва и нейна роднина.
"Братовчедка ми един ден дойде и плачейки, ми каза: Диде, стигна ме вашето положение. Велислав ми работи земята без разрешение. Когато го попитах защо прави това, той само се изсмя, че не искал да се разправя с мене", допълва Маркосян.
Същата съдба имат земите на десетки хора в селото. Повечето от тях не смеят да говорят открито заради страх от отмъщение.
Сред малкото престрашили се е братовчедката на ченгето баба Йордана.


"Цялото село е вдигнало ръце от Велислав. В отчаянието си хората се принудиха да действат като престъпници. На няколко пъти пробваха да му запалят къщата и сламата, ама той не се спира", вдига ръце баба Йордана.
От думите й става ясно, че години наред полицаят ползва земите и без разрешение като пасище за овцете си.
"Колко пъти съм го молила да ми плати нещо, че нямам пари за хляб, ама той само се смее. Вика нищо не можеш да ми направиш и няма да ти дам пари", допълва възрастната жена.
В стремежа си да изкара някой лев миналата година баба Йордана решава да обработва земите си. С много лишения успява да събере пари, за да плати да се изоре земята.
"Дадох си последните парички за хубави семена и изкуствена тор и посях жито. Когато реколтата почва да става, Велислав отново си пусна овцете в нивата. Те за часове унищожиха всичко и ми опропастиха живота", проплаква възрастната жена. Въпреки жалбите до полицията полицаят и до днес не й е платил обезщетение.
История за незаконно използвани земи от полицая Велислав Василев разказа и детската учителка от Роман Мария Димитрова. Нейната майка и леля й също имат наследствени земи в Синьо бърдо. Без да са давали разрешение миналата година, те били засети от ченгето.
"Тази година, доколкото чувам, пак ги е разорал. Нямам нищо против това, но нека да е законно. Когато попитах Велислав как смее да прави такова нещо, той само се изхили и отвърна: Айде бе, какъв ти е проблемът. Какво толкова съм направил?". Това е негова постоянна практика. Щом види, че някоя нива не се обработва, веднага се намества там без разрешение или договор", обяснява Димитрова.
Подобни истории имат и още десетина души в селото. В началото част от тях с охота разказаха за безобразията на ченгето, но когато се срещнаха с него, се отрекоха от думите си. "Ей, момче, ще ни затриеш животеца, бе. Защо го караш при нас тоя човек. Ние сме възрастни хора и ни е страх да говорим пред него", проплака пред репортер на вестника възрастна жена, която преди половин час охотно разказваше за безобразията на ченгето.

Реклама

 

Служителят на закона:

Нищо нередно не съм направил


"К'во ме занимавате с глупости. Всичко, което правя, е законно. Имам си договори за всички земи, които обработвам", категоричен е полицаят Велислав Василев. В опит да обори твърденията на съселяните си той показва няколко едногодишни договора за наем на общински земи, сключени през 2010 г. На въпрос, дали няма по-нови, ченгето обясни, че не били в него. Нямало ги и тези, сключени с хора от селото. Служителят на реда отрече и да са пускани жалби срещу него.
"Къде са тези жалби бе, като аз съм полицай? Досега колегите да са ми казвали, че са се оплаквали от мен. Айде по-бързо с въпросите, че ми губите времето. Нали знаете, че ден година храни", припряно обясни ченгето.
Синът му, който официално се води земеделски производител, също отрече обвиненията на хората от Синьо бърдо.
"Явно някой ни завижда, че работим, и затова си измисля", допълва полицейският наследник.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама