Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/20258818 www.bgdnes.bg

Вижте рецепта за най-вкусната постна мусака

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски

Зелето и оризът могат да бъдат отлична комбинация

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името "Св. Евстатий", в манастира "Великата лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в специална поредица!

Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, посветена на най-вкусните ястия, подходящи за Великите пости преди големия празник Възкресение Христово.

Реклама

..........

В дните преди Великден, когато мнозина християни постят, рецептите на отец Епифаний Милопотамски могат да бъдат безценен помощник. Но православната вяра е утвърдила не само телесен пост, но и духовен, който е в основата на тази религиозна традиция.

"Бъди благоговеен във всичко, бъди всякога смирен и кротък - учат православните отци. - Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене, а душата ти се надува от гордост? Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза, или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?"

Спазим ли тези духовни поучения, то храната, приготвена с рецептите на отец Епифаний Милопотамски ще бъде още по-вкусна! Ето и днешните две рецепти.

Мусака

Продукти (за 8-10 порции)

1,5 кг картофи, 7 патладжана

8-9 нормално големи глави лук

5 скилидки чесън, 2 кг домати

300 г млени сухари

млян карамфил, млян кимион, черен пипер

250-300 мл зехтин, сол

Обелваме картофите и патладжаните, измиваме ги и ги режем на шайби. Посоляваме патладжаните и минимум за един час ги слагаме в цедка. След което първо запържваме картофите, а след това патладжаните. Почистваме лука и чесъна и ситно ги нарязваме. Запържваме ги в тава и щом се зачервят, прибавяме доматите, предварително пасирани. Оставяме сместа да се задуши около петнадесет минути, а след това подправките и изключваме огъня. След това се заемаме с тавата. Разстиламе един ред картофи и с дълбок черпак разпределяме част от сместа върху тях. Прибавяме малко от млените сухари. След това нареждаме един ред патладжани. Повтаряме същото, тоест: картофи, смес, сухари, патладжани, смес, сухари. Разпределяме продуктите така, че да стигнат за два реда картофи и за два реда патладжани и четири слоя сухари и сместа. След като красиво разстелем всичко върху тавата за фурна, трябва да разпределим сместа така, че за последния слой да остане повече плънка. Поставяме тавата във фурната на 180 градуса. След половин час, след като се зачерви, яденето е готово. Трябва да се поизчака да поизстине малко, за да може да се нареже на порции.

Поговорка

По-добре ми дай днес хляб и сол, а не утре печена кокошка

Зеле с ориз

Продукти (за 6 порции)

1 зелка около 600-700 г

4 глави лук

250 г бисерен ориз, 1 с.л. доматено пюре

1 лъжичка сладък червен пипер, черен пипер

кимион, 200 г зехтин, сол, малко лимонов сок

Почистваме зелето от външните листа и го нарязваме на едри парчета. Запържваме лука и щом се зачерви, изсипваме в тавата зелето и го разбъркваме със зехтина и лука.

Прибавяме един литър вода и сол, покриваме тавата с капак и засилваме огъня. След около половин час изсипваме предварително измития ориз. След 15 минути прибавяме доматеното пюре и всички подправки. Оставяме яденето малко да се задуши, като често го разбъркваме. Снемаме от огъня по-рано и го оставяме на покрито, за да може оризът да попие всичката течност. Тогава прибавяме лимоновия сок и отново го разбъркваме.

Библейско поучение

...дървото ще даде своя плод, смоковницата и лозата ще покажат силата си. И вие, чеда Сионови, радвайте се и се веселете у Господа, вашия Бог.

Йоил 2:22-23

Четете още

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Как постните ястия стават най-вкусни и полезни

Безценните съвети на отец Епифаний Милопотамски: Как постните ястия стават най-вкусни и полезни

Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Реклама