Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2026069 www.bgdnes.bg

Бунтът клати Ердоган

Турция е във вихъра на улична революция, която плаши да помете правителството на Реджеп Тайип Ердоган.

Протестът от Истанбул, надигнал се спонтанно в защита на парк, се прехвърли и в Анкара и в други турски градове. През уикенда имаше над 90 демонстрации в общо 48 населени места, а призивът почти навсякъде бе един и същ - оставка на премиера Ердоган.

Реклама

Първоначално броженията избухнаха заради плановете на властите да премахнат парка "Гази" в Истанбул и неговите 600 дървета, за да построят там голям търговски комплекс. В близост е емблематичният площад "Таксим", който демонстрантите избраха за център на акциите си. Полицията в началото използва груба сила за разпръскването на митинга, опожари палатки на протестиращите, а според мнозина очевидци е използвала и опасен сълзотворен газ.

Това още повече радикализира протестиращите, повечето от които млади хора, организирали се чрез интернет. В събота в шествията в Истанбул участваха над 60 хил. души, а Ердоган бе принуден да признае, че силите на реда са действали твърде остро. Премиерът нареди освен това полицията да се оттегли от "Таксим", което само временно свали напрежението.

Най-малко 900 души бяха арестувани в митингите в цялата страна. Противоречиви са и сведенията за ранени. Според Би Би Си броят им е 53-ма от страна на протестиращите и 26 от полицаите. В неделя Ердоган дори предложи директни преговори с демонстрантите, макар засега да няма ясно откроен техен лидер.

Премиерът обеща разследване заради неправомерната реакция на полицията, но пак защити плановете за реконструкция на парка "Гази". Според чуждите наблюдатели протестът все по-директно се насочва срещу правителството и може да се окаже предвестник на събития, подобни на революциите в арабския свят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама