Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2026494 www.bgdnes.bg

Падат присъди заради съмнителни СРС

Скандалите с незаконни подслушвания и съмнително големият брой разрешения за прилагане на СРС ще доведат до вълна от жалби до Европейския съд по правата на човека. При тяхното уважаване от страна на магистратите в Страсбург наказателни дела, по които има решения, ще бъдат върнати за ново разглеждане.
Това прогнозира пред "България Днес" адвокат Михаил Екимджиев.
"Сега при толкова много доказателства за нерегламентирано подслушване неминуемо ще се стигне до вълна от жалби. Обществено-политическата обстановка също е подходяща", коментира Екимджиев. Според него всеки с осъдителна присъда, базирана основно на данни от СРС, сега може да потърси преразглеждане на решението.
"Това трябва да се случи в срок от 6 месеца след присъдата. Със сигурност такива дела ще бъдат спечелени", смята юристът.
Той каза, че в момента е завел десетина жалби, като доводът е именно, че по процеси са приложени СРС, а в България използването като доказателствено средство бе компрометирано. Адвокат Екимджиев попарва амбициите на потенциалните "златотърсачи", които биха използвали възможността, за да получат пари:
"Още през 2007 година спечелихме дело в Страсбург. Доказахме, че заради сбъркания регламент всеки гражданин, който попада под юрисдикцията на България, е потенциална жертва на нерегламентирано подслушване. Съдът в Страсбург, след като има решение по даден казус, не е склонен да присъжда големи обезщетения, а по-скоро минимални", поясни специалистът по защита на човешките права.
През уикенда председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев цитира данни, според които в България се подслушва над 5 пъти повече, отколкото в САЩ, която е държава с 42 пъти по-голямо население. През 2012-а у нас са издадени 12 177 разрешения за използване на СРС, докато в САЩ те са 2370.
За последно официални данни бяха оповестени през октомври, когато стана ясно, че за година СРС са използвани спрямо 7881 българи, което е с 30% повече спрямо 2010 г. Числата са по-ниски от обявените от Лазар Груев, защото за някои хора са издавани повече от едно разрешение за подслушване. Едва 5% от използваните специални разузнавателни средства са били представени като доказателства в съда, а около 1% са послужили за издаване на присъда.
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов тогава се опита да омаловажи броя на подслушванията.
 "Имаше много говорене, че хиляди са хората, които се подслушват, и едва ли не България цялата е опасана само в специални разузнавателни средства." Така Цветанов коментира парламентарния доклад, който осветли данни за мащабно ровене от страна на службите в електронната комуникация на гражданите. Например разбра се, че те са проследили трафик в 58 000 случая, от което потърпевшите са поне двойно число.

Каре:
Липсва доклад за осъществен контрол

Доклад за осъществен контрол върху употребата на СРС няма, въпреки че законовият срок за това изтече. Парламентарна комисия трябваше да го изготви до 31 май, но заради избирането на ново Народно събрание работа в тази насока не е започната.
"Няма как да се прогнозира кога ще бъде изготвен докладът, при положение че още няма дори комисия. Ще стане готов в най-кратки срокове, нямаме намерение да затлачваме нещата. Но ще трябва и технологично време за изготвянето, защото не трябва да се претупват нещата", коментира пред вестника Мая Манолова, член на временната парламентарна правна комисия.

Владимир КЛИСУРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама