Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2028255 www.bgdnes.bg

Спасяват тигри от водата!

Приспаха тигрите в зоопарка в Прага заради катастрофалните наводнения.

Властите в чешката столица евакуираха дори животните от зоологическата градина, застрашена от наводняване, предаде Би Би Си. Ситуацията с всеки изминал час се влошава, а премиерът Петър Нечас обяви извънредно положение в по-голямата част от страната. Придошлата река Вълтава заплашва да залее историческия център на Прага, където вече бяха затворени превантивно няколко станции на метрото.

Спряна е и основната жп линия, свързваща Източна и Западна Чехия. Мобилизирани са няколко хиляди военнослужещи, които помагат при евакуацията на застрашени населени места. Медиите съобщават за поне 4 жертви и няколко човека, обявени за издирване.

Реклама

Драматично е положението и в съседните Австрия и Германия, където неколкодневните обилни валежи потопиха обилни региони. В Бавария най-трагично е състоянието в градовете Пасау и Розенхайм, които приличат вече на Венеция. В Пасау преля Дунав, в която там се вливат притоците й Ин и Илц. Властите посочват, че бедствието надминава по мащаби прилива от 2002 година.

Под вода са и много населени места в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и в източните провинции Тюрингия и Саксония. От град Айленбург край Лайпциг са евакуирани 7 хиляди души, а в района бяха пратени части на Бундесвера за укрепване на речните брегове и помощ на населението.

В австрийския град Залцбуг бе открит трупът на мъж, убит от активирало се заради дъждовете свлачище. В Източна Австрия отчитат рекордно високо ниво на реките, като Дунав стигна критичните 14,80 метра.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама