Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2028301 www.bgdnes.bg

Ердоган трови с портокалов газ

Безредиците в Турция не дават никакви признаци за стихване, а с всяка следваща вечер се ожесточават.

Въпреки че полицията се изтегли от размирния площад "Таксим" в Истанбул, демонстрациите срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган набират сила. В нощта срещу понеделник протестиращи се прехвърлиха и към квартал "Бешикташ" край Босфора, където силите на реда отново използваха сълзотворен газ и груба сила.

Реклама

Твърди се за най-малко 100 ранени, а от опозицията твърдят, че има и двама убити. На пострадалите демонстранти е оказвана първа помощ в старинна джамия в квартала.

Арената на сблъсъците в Истанбул е перманентно наситена със задушлив газ, заради който протестиращи и журналисти постоянно носят противогази. Някои от тях прибегнаха до саморъчни средства за защита с помощта на големи бутилки от минерална вода и бебешки памперси. Демонстрантите разказват, че полицията използва газ на основата на портокали, който предизвиква още по-силно гадене и повръщане. Заради това на премиера вече лепнаха прякора Тайип Химика.

Не спират и протестите в Измир, Измит, Адана, Коджаели. В столицата Анкара стълкновенията с ченгетата продължиха над 6 часа. В изявление по телевизията Ердоган заяви, че правителството няма да се откаже от проекта за реставрирането на стара османска казарма, а също и за построяване на джамия на "Таксим".

САЩ призоваха турските власти към сдържаност и посочиха, че правото на свободно изразяване на мнение и събиранията са задължителна част от демокрацията.

Компютърните активисти от групата "Анонимните" хакнаха сайтовете на централни турски институции, като призоваха Ердоган да се поучи от сваления египетски президент Хосни Мубарак.

Реклама
Реклама
Реклама