Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2028407 www.bgdnes.bg

Цветлин Йовчев: В бюджета на МВР има дупка от 93 милиона

В момента в бюджета на МВР има сериозна дупка от 93 млн. лева от средствата за издръжка. Това разкри министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Разчетите са такива, че ако не променим нещо съществено, до края на годината ще стане около 180 млн. лева. С моя заповед е създадена работна група и съм разпоредил много спешно да се подготви пакет от мерки, който ще позволи на министерството да излезе от тази тежка финансова ситуация", заяви вътрешният министър.

Реклама


"Проверяваме състоянието да не би да излязат още такива задължения, които ще трябва да се изплащат във времето, а не са гарантирани в бюджета, във връзка с подписани договори. Разбира се, че ще направим ревизия на планираните разходи. И по възможност ще ограничим някои от тях, тъй като финансовото състояние на министерството не е добро", каза Цветлин Йовчев. Той добави, че ще е крайно време да се сложи край на практиката с даренията в МВР.

"Принципно не одобрявам такава практика и мога да се мотивирам защо. Парламентът е гласувал доверие на правителството. Изпълнителната власт, Министерски съвет е предложил бюджет, който е утвърден. Т.е. средствата, които МВР трябва да изразходва за дейността си и да организира дейността си в рамките на тези средства, са определени. И това трябва да бъдат средствата, с които МВР трябва да организира ефективно противодействието на престъпността, охрана на обществения ред, охрана на държавната граница", каза Цветлин Йовчев.

По думите му - всяко едно дарение, независимо дали е от частна, или от държавна фирма, изкривява този модел. "Това означава, че се изразходват повече средства, отколкото са предвидени в бюджета. Това означава, че ние черпим, да не кажа, неправомерно, но не съвсем прозрачно. Неприемливо е да приемаме дарения от частните фирми, тъй като това нещо може да доведе до създаване на друг тип отношение", каза Цветлин Йовчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама