Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2030810 www.bgdnes.bg

Ердоган насъска народа срещу себе си

Протестите в Турция се обръщат на кръвопролития и с всеки следващ ден се радикализират.

Късно в понеделник при митинг в южния град Антакия, недалеч от границата със Сирия, загина 22-годишен младеж. Той е бил застрелян най-вероятно от силите на реда. Загиналият Абдула Комерт е втората официална жертва при безредиците, обхванали страната заради плановете на премиера Реджеп Тайип Ердоган да премахне истанбулския парк "Гези".

Към демонстрациите се присъедини и Конфедерацията на публичните служители (КЕСК), която представлява 240 хил. работници. Могъщият синдикат започна във вторник стачни действия срещу насилието, упражнявано от полицията. Стотици държавни офиси, училища и университети са затворени, очаква се постепенно да бъде парализирана работата на всички правителствени служби.

Реклама

Органите на реда продължиха да използват сълзотворен газ и яростно да разпръсват все по-мащабните шествия. Освен на площад "Тексим" и в квартал "Бешикташ" хиляди недоволни от Ердоган се събраха и в близост до офиса му в Истанбул. В Анкара протестиращите изградиха барикади в правителствения квартал "Кизилай" и отвръщат със запалителни бомби на опитите на полицията да премахне загражденията.

Премиерът Ердоган, вместо да укроти ситуацията, още повече нагнети напрежението, като нарече протестиращите "терористи". "Демонстрантите действат ръка за ръка с тероризма", каза министър-председателят от Мароко, където е на посещение. Във вторник той бе в Алжир, откъдето изрече, че всичко ще се оправи, щом се върне в Турция. По думите му зад броженията седят най-вече опозиционни партии, загубили на изборите. В сряда той трябва да иде в Тунис, откъдето да се прибере в родината.

В петия пореден ден от протестите все по-остро реагира и бизнесът. Борсата в Истанбул отчете 10-процентов спад, а лирата регистрира драстичен спад спрямо долара.
Според официални данни са арестувани вече над 1700 души, а протестите обхващат 67 града.

САЩ и ЕС скърцат със зъби

Вашингтон изрази сериозно безпокойство от съобщенията за убити демонстранти в Турция. "Надяваме се тези случаи да бъдат обстойно разследвани, а полицията да проявява сдържаност към протестиращите", каза американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Би Би Си.

Върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън също разкритикува "несъобразената употреба на насилие от членове на турската полиция". Баронесата се обяви за мирно решение на конфликта и призова и двете страни - правителство и демонстранти, да потърсят начини за диалог.

Протестите ще доведат до още по-силно разделение в турското общество, смятат социолозите. Според Бекир Агирдир, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл", мнозинството турци все още подкрепят Ердоган. "Ако сега има избори,  неговата Партия на справедливостта и развитието пак ще вземе над 50%", смята изследователят.

Според Ченгиз Гюнай от Австрийския институт за външни отношения турците са недоволни най-вече от "бащинския" и ислямистки стил на управление на Ердоган, който се държи към тях като деца и постоянно им обяснява какво трябва да правят и какво не. "Ердоган не разбира, че този начин вече не функционира. Обществото става все по-разнородно и не се оставя толкова лесно да бъде водено за носа", каза Гюнай в интервю за в. "Ди пресе".

Реклама
Реклама
Реклама