Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2031017 www.bgdnes.bg

1 милион лв. скрил Клюна

Емблематичният наркобос Антон Милтенов-Клюна е заровил в собствените си горски масиви 1 млн. лв. малко преди да бъде застрелян. Този слух обикаля подземния свят вече седма година, а охранителите на силовите босове усилено коментират темата в последните месеци. Огромната сума е била натрупана с години от незаконната дейност на Милтенов, който е рекордьор по опити за убийство срещу него от всички популярни лица на ъндърграунда. В последния от тях Клюна затвори очи завинаги. Той беше разстрелян на 30 юли 2005-а в любимата си сладкарница "Джимис" в центъра на София. Месец по-късно легендарният шеф на ВИС-2 Георги Илиев, към когото гравитираше Милтенов, също беше убит.
"Всички бяхме учудени, когато разбрахме, че Тони е оставил две коли и масив от гори на своята приятелка Нина и техния син Антон - разказа пред "България Днес" един от хората, които са присъствали на погребението на Клюна. - Мислехме, че семейството нарочно крият наследството, за да не бъде заграбено. По-късно разбрахме от брата на Тони - Камен, че банковите сметки са били почти празни."
Само година преди смъртта си Милтенов решава да кешира всички свои вложения, след като полицията нахлува в неговата къща в Княжево. Наркобосът е арестуван, а в дома му са намерени наркотици, пистолет, 40 000 евро и 50 000 лева. След повдигнатото обвинение Клюна е поставен под домашен арест, но въпреки това често излиза навън.
"Виждаше се много често със своя съдружник Боби Цанков - разказва един от близките хора на Милтенов. - Колите му бяха конфискувани, но след това си взе две нови БМВ-та. Започна да страни от старите си приятели и понякога с дни изчезваше."
Точно по това време Милтенов, който бил изтеглил всичките си спестявания за над милион, ги закопал в земята, казват близки  на гръмнатия наркобос.
В подземния свят продължава да се говори за легендарните орехови гори на Клюна. Никой не знае къде точно се намират. Самият бандит се изпуска за тях при разпит от съдия Алекси Трифонов по дело за подбудителство към лъжесвидетелстване. Служителят на Темида пита Милтенов откъде има толкова пари.
"Аз съм земеделец и спестявах. Имам 800 декара орехови гори", е отговорът на Клюна, записан от дежурната стенографка.
Точно в горските масиви Милтенов започва да крие парите се, след като полицията нанася удар върху него при обиска през 2004-а. Обикновено Клюна ходи сам до мистериозното място, където са закопани парите. Единствените свидетели на тайните пътувания са гардовете му Иван Тодоров-Призрака и Николай Добрев-Цайса. И двамата са убити заедно с него пред сладкарница "Джимис".
Наркобосът не казал дори на брат си Камен, нито на приятелката си Нина, нито на майка си Недялка къде са закопани парите. В днешни дни наследниците на Клюна отдавна са изхарчили парите от двете БМВ-та и продължават да гадаят къде е скрито съкровището.
"Мнозина са се опитвали да намерят милионите на Тони, най-вече близките му, но никой не е успявал. Напоследък отново има активност в тази посока, защото наследниците му останаха съвсем без пари" - казва близък до семейството на застреляния.

Петима убийци

Разследването по убийството на Антон Милтенов-Клюна беше зарязано много бързо.
Полицаите така и не успяха да намерят доказателства, които да насочат към извършителите на показния разстрел в центъра на София. Криминалистите бяха скалъпили версия, според която в акцията са участвали петима души. Двама са били стрелците, двама са отвлекли вниманието с мотор, а един е бил шофьор на лекия автомобил, с който впоследствие са избягали. Точно 11 месеца след разстрела разследването е преустановено.

Първа дружка с Демби



Най-верният партньор на Антон Милтенов-Клюна е друга популярна фигура от ъндърграунда - Димитър Вучев-Демби. Двамата са работили заедно. Според мнозина Демби е стоял с едно стъпало над Клюна в йерархията на ВИС-2. Следствените служби твърдят, че Вучев и Милтенов са били на пряко подчинение на друг застрелян наркобос - Константин Димитров - Косьо Самоковеца
Демби е човекът, който пръв отива при простреляния си приятел през 2001-ва. Тогава снайперист издебва Клюна в къщата му в Княжево.
"Бях личен бодигард на Тони Клюна", призна в свое интервю Демби.
В своята книга "Тайната на мутрите" застреляният радиоводещ Боби Цанков, който е съдружник на Милтенов, също описва близката дружба на двамата легендарни мафиоти, както и тяхната омраза към Златко Баретата и Тони Мамата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама