Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2031221 www.bgdnes.bg

Наркотици вкараха момиче от дом за деца в болница

16-годишно момиче от дома за деца, лишени от родителски грижи, в Шумен "Детелина" е било прието вчера в "Спешно приемно отделение" на болницата, след употреба на наркотици и други психотропни вещества, съобщава регионалният сайт "Топ новини".

По информация на началника на отделението д-р Недко Тодоров, момичето е било в лечебното отделение снощи от 19 до малко след 20 часа.

Реклама

Били са му прелети няколко банки, след което е било освободено. При приемането момичето е съобщило, че е употребило марихуана.

Д-р Тодоров посочи, че скоро с такава диагноза не са приемани деца от дома.

Според директора на дом "Детелина" Иван Калоянов, в случая не става въпрос за употреба на наркотични вещества. Той обясни, че момичето и момче от дома ходили на гости при майката на момчето. "Какво са яли, по пътя на момчето му става лошо и се прибират в дома. Колежката, като вижда, че е пребледнял, извиква Спешна помощ, преглеждат ги и ги прибират веднага без никакви последващи действия. И при двамата няма проблеми", коментира Калоянов.

Той беше категоричен, че няма практика в дома да се употребяват или разпространяват наркотични вещества. Нямало проблеми нито с употреба на алкохол, нито с проституция. От противообществените прояви се срещали най-често дребните кражби, при които някое от децата взема нещо от друго и после му го връща.

Иван Калоянов обясни още, че има правила, по които децата напускат дома. Това става с разрешение, след като бъдат записани и се знае къде отиват. За свиждания също се спазват определени правила, а за по-дълго гостуване при близък се иска становище от Дирекция "Социално подпомагане".

"Контролираме това, което се случва в дома. Когато децата са навън, няма как да има постоянно човек до тях", коментира още Калоянов и допълни, че, ако се появят сведения за някаква нередност, се вземат необходимите мерки.

Реклама
Реклама
Реклама